Starea de alertă se prelungește, legea carantinei încă nu a trecut de Senat, dosarul 10 august a fost clasat - uneori, chiar e nevoie de alcool să fii împăcat cu știrile zilei.

Văzând conduita unora dintre cei care legiferează, parcă nici nu e de mirare că actele normative ies așa prost. Iar liberalii nu par să fi înțeles nimic din controversa fotografiei cu petrecerea din biroul lui Ludovic Orban: Un senator PNL a băut coniac chiar în timpul ședinței Comisiei Juridice care dezbătea legea carantinării, ce-i drept, desfășurată online.

Detaliul privind folosirea ceșcuței este însă revelator pentru maniera în care se fac legile în România - Daniel Fenechiu nu este la prima astfel de „abatere”. De altfel, o recunoaște chiar el: „Când e un moment important, beau câte un păhărel, îmi stimulează creativitatea. Pentru ca lumea să nu știe ce fac, beau din ceșcuță”.

Legea în cauză intră azi la vot în plenul Senatului, după mai multe amânări și dezbateri aprinse la Comisie - sperăm să fi fost cu folos, iar actul normativ chiar să fie îmbunătățit, pentru că autoritățile chiar susțin că este nevoie de el, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Multe alte țări europene deja pun condiții speciale pentru intrarea românilor pe teritoriul lor, după extinderea din ultimele săptămâni a epidemiei.

Oricum, președintele Klaus Iohannis ne-a anunțat că starea de alertă va fi prelungită pentru încă o lună, iar Guvernul a adoptat deja hotărârea. După cum ne-a obișnuit deja, Executivul a așteptat până în ultimul moment și pentru a adopta un raport cu măsurile luate pe perioada stării de urgență, la fix două luni de la încheierea acesteia, practic chiar în ziua în care avea obligația să-l transmită Parlamentului.

Și UE ia măsuri pentru a se asigura că statele membre vor reacționa mai bine la apariția de noi focare de COVID-19.

Dar Guvernul nu are doar pandemia pe cap. Curtea Constituțională a decis că dublarea alocațiilor pentru copii este constituțională, deși Guvernul susține în continuare că, dat fiind că nu a precizat de unde vor proveni banii de la buget, actul normativ nu este în acord cu legislația în vigoare.

Și să nu uităm un alt „succes” al justiției pe care o „salvăm” și „reformăm” de câțiva ani încoace: dosarul 10 august a fost clasat de DIICOT.

O instanță a UE a dat dreptate Apple și Irlandei și a anulat decizia Comisiei privind plata unor impozite neîncasate de 13 miliarde de euro. Recomandarea de lectură a zilei analizează impactul acestei decizii asupra viitoarei politici a UE privind impozitele.