O nouă dezbatere despre legile justiției este pe cale să înceapă. Sperăm să nu iasă mai prost decât au ieșit ultima dată.

Societatea românească a fost intens polarizată de discuțiile asupra legilor justiției în perioada guvernării PSD. Acum, guvernul PNL reîncepe dezbaterile privind legislația ce guvernează sistemul judiciar.

Ministerul Justiției a pus miercuri seară în dezbatere publică proiectele legilor justiției, privind statutul magistraților, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii.

Dar discuția apare cu mare întârziere, la mai mult de zece luni de la preluarea guvernării, lucru remarcat cu cinism chiar de PSD, care îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că raportul asupra statului de drept a ieșit prost din cauză că nu a grăbit el modificarea legislației.

Chiar așa, PSD spune că „raportul privind statul de drept al Comisiei Europene de azi (miercuri - n.r.) este un cartonaș roșu pentru Iohannis, care n-a fost în stare să facă nimic în ultimele luni în acest domeniu”. Adică PNL, cu un guvern minoritar, nu a fost în stare să repare legile măcelărite chiar de PSD, în perioada 2017-2019.

E drept că nici Iohannis și guvernul său nu par să se grăbească. Dezbaterea publică e anunțată a dura cel puțin până în martie, adică încă șase luni de stagnare a luptei anti-corupție și a unei activități firești, în general, în domeniul justiției.

Pe de altă parte, PNL pare că vrea să evite orice situație în care PSD ar mai putea avea un cuvânt de spus, dat fiind riscul de amânare a alegerilor, după ce Curtea Constituțională a zis că parlamentarii își pot stabili singuri data când să fie aleși. Deja Călin Popescu Tăriceanu a spus că ar fi mai bine ca alegerile să aibă loc în martie 2021.

Deocamdată însă, guvernul se luptă cu un nou val de îmbolnăviri de COVID-19, în timp ce controversele privind votul la alegerile locale încă nu s-au stins.

Recomandarea zilei: Un material multimedia despre un alt fel de a face agricultură