În caz că cineva avea dubii, președintele Klaus Iohannis le-a risipit miercuri seară: numirile pe criterii politice în instituții ale statului de către guvernul PNL au acceptul Cotroceniului. Incompetenți, dar în condițiile cerute de lege.

Klaus Iohannis a transmis clar un mesaj partidului pe care îl susține în alegerile de peste zece zile: numirile politice sunt OK, ba chiar de dorit.

Este nevoie de un șef la DSP sau un nou manager la spital? Nu vă complicați cu merite, uitați de competențe, dar numirea trebuie să fie conform legii.

„Este evident că fiecare guvern își numește în pozițiile care se vacantează din varii motive persoane care sunt mai mult sau mai puțin apropiate de guvernul respectiv și care îndeplinesc condițiile cerute de lege pentru posturi”, a spus președintele, confirmând multiplele materiale din presă referitoare la schimbările din administrație operate de guvernul PNL.

Este drept că, în multe cazuri, guvernul a încercat să îndepărteze diversele persoane nepregătite numite de administrațiile anterioare. Însă, noii titulari ai posturilor sunt în general la fel de incapabili să gestioneze dezastrul lăsat de cei pe care îi înlocuiesc.

Oricine a avut un caz apropiat de bolnav cu COVID-19 poate certifica că situația în DSP-uri este aproape la fel ca la începutul pandemiei, în pofida nenumăratelor schimbări de șefi din ultimele luni.

Este firesc, după cum spune și președintele, ca guvernul să-și numească oameni apropiați, fiindcă majoritatea respectivelor instituții trebuie să lucreze în armonie cu Guvernul. Dar noii beneficiari de sinecuri nu sunt nici ei vreo lumină pe cerul administrației de stat.

Și nici nu ar avea cum să fie, dat fiind că nici măcar Iohannis nu vorbește de meritocrație, ci doar de respectarea legii.

„Știu că se speculează foarte mult că și PNL și-a numit oameni apropiați. Da, probabil, și-a numit oameni apropiați, fiindcă acele măsuri care se decid la nivel de Guvern trebuie puse în practică de cineva care nu este împotriva Guvernului, ci care este pe aceeași linie cu Guvernul. Însă persoanele, evident, trebuie să îndeplinească și criteriile cerute de lege pentru a ocupa aceste poziții”, le-a spus președintele jurnaliștilor.

La insistența jurnalistei care a pus întrebarea, cu exemple concrete de manageri de spital sau directori la Apele Române, șeful statului a răspuns: „Nu cunosc aceste persoane și nu cunosc CV-urile lor, deci nu pot să vă răspund așa, pe loc, despre tot felul de poziții din diferite județe, însă ceea ce spuneți dumneavoastră nu este obligatoriu o problemă, fiindcă condițiile cerute de lege sunt scrise în lege și de regulă, sunt destul de multe și destul de clare”. 

Din nou, ideea că un manager de pompe funebre devine director de spital sau că un personaj cu „școala vieții” este numit la șefia unui alt spital nu îl deranjează pe președintele Klaus Iohannis (cât timp aceștia au carnet de membru PNL, pentru că doar cu o zi înainte el acuzase clientelismul politic promovat de PSD), dacă sunt respectate condițiile din lege. De cele mai multe ori însă, condițiile legale nu au nimic de-a face cu meritele, cu experiența profesională în domeniu sau cu etica.

Cel puțin, măcar știm cum stăm, acum când președintele nu mai e mut ca în primii ani de mandat.

În alte știri:

Ursula von der Leyen, despre veto-ul la adresa bugetului exprimat de Polonia și Ungaria

Un al șaselea vaccin pe listele Comisiei Europene

Au trecut luni de când au închis prima dată restaurantele, dar guvernul încă nu a analizat ajutoarele pentru sectorul HoReCa

Vaccinuri pentru Republica Moldova

Recomandarea zilei: Mai sunt multe de făcut pentru o mai mare divesitate în mass-media, spune comisarul european Vera Jourova, într-un interviu acordat EURACTIV. #MINDSET