După mai mult de un an de la declanșarea pandemiei, autoritățile încă se bâlbâie în adoptarea și implementarea unor măsuri de control a răspândirii COVID-19.

Te-ai aștepta ca până acum să ne fi învățat lecția.

Dar dacă, probabil cu prețul a sute de ore de terapie în viitor, o parte a populației s-a adaptat la viața în pandemie, cu purtatul măștilor, cu neieșitul din casă fără un motiv serios, dacă o parte dintre elevi deja se descurcă în Zoom sau Teams mai bine decât părinții lor în ședințe, autoritățile nu par să fi învățat încă nimic.

În România nu știm încă - sau cel puțin la public nu au ajuns informații - dacă este eficientă carantinarea unei localități. În România, pragurile referitoare la ratele de infectare par a fi puse doar pentru a fi apoi ignorate. În România, școlile se închid primele, apoi se decide că sunt, de fapt, sigure, deși vine valul trei, pentru ca elevii să primească ulterior o lungă vacanță, „pentru a limita mobilitatea”. Cum este limitată mobilitatea când nu va fi declarat, în același timp, un lockdown, autoritățile nu au explicat încă.

Dar este suficientă o plimbare la pas pe străzile unui oraș oarecare din România, să-i zicem București, pentru a vedea că mulți oameni abia dacă poartă mască și o poartă, evident, pentru că e musai, nu pentru că ar vrea să se protejeze sau să-și protejeze concetățenii. Probabil că numărul restaurantelor sau barurilor care nu respectă regulile este infinit mai mic decât al celor care, cu prețul falimentului și al concedierii puținilor angajați, se țin cu dinții de ele, dar e suficient să vezi câțiva politicieni pe acolo sau două poze pe Instagram și tot sectorul este stigmatizat.

Și publicul este descurajat pentru că, deși comunicarea zilnică anunță un număr de amenzi, nu se vede o inițiativă serioasă pentru aplicarea regulilor existente, în timp ce se vorbește de introducerea unor noi restricții.

Mai mult, chiar oficialii se contrează între ei, pe tema datelor comunicate, a necesității sau nu a carantinei, provocând reacții politicianiste ieftine.

Iar lecțiile neînvățate anul trecut se vor vedea în scurt timp în controversele din jurul slujbei de Paști. Ne putem consola că nu doar politicienii noștri dau cu bâta în baltă, li se întâmplă și celor mai buni.

Informații de reținut:

Secția Specială va fi desființată, au decis deputații. Rămâne în cârca Senatului să rezolve situația super-imunității date magistraților.

Votul a provocat și o reacție ciudată în PNL. Glumă proastă sau încercare de intimidare?

Și, apropo de legi făcute cu picioarele, desființarea Institutului Revoluției Române a fost declarată neconstituțională.

În Europa, campaniile de vaccinare merg mai degrabă prost, iar Comisia nu știe ce să mai facă pentru a bloca exporturile de vaccinuri. În paralel, sunt dispuse și măsuri pentru a grăbi aprobarea vaccinurilor contra unor variante ale coronavirusului.

Tot ieri, Comisia a adoptat prima Strategie a UE privind drepturile copilului. #MINDSET

Recomandarea zilei: Ce determină creșterea creierului uman (via The Guardian)