Cu câteva zile înainte de congresul PNL, care ar putea decide soarta premierului Florin Cîțu, guvernul încearcă - pe ultima sută de metri - să rezolve unele probleme ignorate în perioada campaniei interne. Dar soluțiile par fără vlagă.

Guvernul parcă a intrat în ceasul morții. După luni de expectativă, când premierul și o parte din miniștrii săi erau mult mai preocupați de campania pentru alegerea președintelui PNL, liberalii de la Palatul Victoria și-au adus aminte că ar fi cazul să și guverneze.

Cu valul patru al pandemiei în plină desfășurare și o criză energetică preconizată în sezonul rece din cauza stocurilor mici de gaz din depozite și a prețurilor aflate în creștere exponențială, guvernanții au prezentat și soluții pentru compensarea facturilor mărite la electricitate și gaze.

Dar timpul pierdut nu se mai întoarce și după luni în care nu au mișcat niciun deget pentru a calma piața energiei, nici măcar acum liberalii nu par extrem de deciși asupra soluțiilor.

Abia două săptămâni au trecut de când premierul Florin Cîțu a spus că guvernul nu va interveni pentru a plafona prețurile la energie. Dar miercuri prim-ministrul a anunțat că Executivul a discutat tema plafonării prețurilor la gaze, întâmplător chiar în ziua în care PSD a anunțat un proiect de lege pe această temă.

Mai mult, chiar ministrul energiei spune că nu este convins că plafonarea este o soluție pentru că ar descuraja investitorii în sectorul energetic. Va fi Virgil Popescu vizat de următoarea remaniere?

Cîțu a explicat că și-a schimbat opinia în aceste două săptămâni după ar fi apărut informații din mai multe state europene care ar urma să plafoneze prețurile. „Dacă se plafonează prețurile în UE și rămâne România ar fi ciudat să fim țara care are cel mai mare preț și să suportăm costurile”, a spus premierul.

Dar bâlbele administrative de acum și din ultimele săptămâni - vezi îndelungata discuție despre legea consumatorului vulnerabil, care a fost până la urmă adoptată pe repede înainte după ce a zăcut ani de zile prin sertare - nu sunt de bun augur pentru piața energiei.

Din nou vorbim de lipsă de predictibilitate și de incertitudini într-o piață de o asemenea amploare și cu o imensă importanță strategică. Indiferent de ce măsuri vor fi adoptate în final, și ce valoare vor avea subvențiile, sunt doar măsuri de pompier, de potolire a nemulțumirilor, dar nu vor rezolva problema de fond. 

O țară cu potențialul energetic al României este pusă în situația de a avea nevoie de importuri pentru a-și asigura consumul de electricitate - acesta este unul din rezultatele politicilor dezastruoase în domeniul energiei din ultimii ani, iar guvernul Cîțu a făcut prea puțin pentru a le corecta. 

Prețurile au crescut peste tot în Europa și sunt preconizate să mai crească încă destul de mult. Așa că, da, este nevoie și de pompieri pentru a calma prețurile, de subvenții pentru a-i ajuta pe consumatori să-și plătească facturile, poate chiar și de stoparea administrativă a creșterii prețurilor pe o perioadă limitată. Dar am fi vrut să vedem și mai mult atenție din partea guvernării în privința transformărilor energetice și nu e vorba doar de închiderea termocentralelor poluante, care doar a mai adăugat o problemă la buchetul pe care încearcă să îl controleze ministrul energiei.

În alte știri:

Cum se vede dinspre Comisie situația UE

Ce cred președinții celor două Camere a Palramentului despre moțiunea de cenzură

Ursula von der Leyen indică direcția pe care va merge UE în sectorul digital

Și la USR PLUS au loc alegeri, și au început cu stângul

Cum vede UDMR ieșirea din criza politică

Recomandarea zilei: Niciuna dintre marile economii ale lumii nu respectă prevederile Acordului de la Paris (via The Guardian)