Procesul de vaccinare a primit o lovitură, după ce mai multe țări europene au suspendat temporar vaccinarea cu AstraZeneca în urma apariției unor efecte adverse grave, deși nu s-a putut face încă o legătură între acestea și vaccin.

Mai multe țări europene au suspendat luni vaccinarea cu AstraZeneca, pentru a se face investigații suplimentare și până ce Agenția Europeană a Medicamentului va veni cu un aviz. Deocamdată, EMA a apreciat că beneficiile vaccinării cântăresc mult mai mult decât riscurile cunoscute.

Într-o reuniune de urgență, reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) au decis să nu suspende vaccinarea cu AstraZeneca. Ei au luat decizia după analizarea rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european.

O suspendare a vaccinării cu AstraZeneca ar fi afectat etapa a III-a a campaniei de vaccinare, lansată luni. Cum era de așteptat, platforma pentru programare a clacat câteva ore, dar în cele din urmă lucrurile au reintrat în normal. Probabil că unii vor renunțat la AstraZeneca, dar e la fel de probabil că locurile vor fi ocupate de cei care nu reușit încă să se programeze.

Între timp, au aflat și autoritățile române că valul al treilea al pandemiei a sosit. Dacă restul Europei a aflat asta de mai mult timp, iar restricțiile impuse în cele mai multe state europene sunt destul de stricte, în România și autoritățile și cetățenii sunt destul de relaxați, deși secțiile ATI se sufocă. Prețul s-ar putea să-l plătim mai târziu.

Alte știri:

Cioloș, despre certificatul de vaccinare: Vei circula fără să mai fii oprit la fiecare frontieră

Avocatul Poporului: Pașaportul COVID va fi impus și este discriminatoriu

Partidul cancelarului Merkel primește două lovituri puternice la alegerile regionale

România, învinsă la handbal masculin de o țară pe care nu o recunoaște

"Avdives, khetanes” - proiect pentru creșterea sustenabilă a calității vieții comunităților de romi #MINDSET

Bani europeni pentru îmbunătățirea calității apei și a sistemelor de epurare din România

Recomandarea de lectură a redacției: Deutsche Welle - Razan Zaitouneh — The missing face of Syria's revolution