Justiția este făcută praf, dar oamenii din sistem sunt mai preocupați de banii pe care îi vor primi după retragerea din activitate.

Parlamentarii au mai răscolit odată cuibul de viespi cu eliminarea pensiilor speciale, dar nu au găsit oponenți mai vocali ai legii decât magistrații.

Că justiția abia dacă mai funcționează în România avem dovezi aproape zi de zi - delicvenți care ies din închisoare după săvârșirea a mai puțin de o treime din pedeapsă, verdicte aiuritoare, procese întinse pe ani de zile și termene din ce în ce mai lungi, chichițe procedurale care duc la eliberarea unor infractori condamnați.

Nu mai vorbim de legislația mitraliată de majoritatea PSD-ALDE în ultimii trei ani și pe care guvernul PNL nu dă mari semne că vrea să încerce să o repare.

Dar cei care citesc zilele acestea știrile ar crede că singura, dar absolut singura, problemă a justiției este că magistrații își vor pierde independența odată cu pierderea pensiilor de serviciu.

Că legea recent adoptată de Parlament e făcută populist și nu are nicio șansă să treacă de scrutinul Curții Constituționale - în treacăt fie spus, chiar judecătorii CCR sunt beneficiari de pensii speciale - au spus-o deja mulți, dar magistrații lasă în aceste zile impresia că sunt mult mai preocupați să-și apere beneficiile decât integritatea profesiei.

Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat deja CCR, reprezentanții CSM se întâlnesc azi cu președintele Klaus Iohannis pentru a se plânge că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților „este de o gravitate deosebită și lezează fundamental independența justiției”.

Curtea Constituțională devine un actor important în actul guvernării în această perioadă. Judecătorii CCR tocmai au admis o sesizare făcută de PSD pe tema proiectului referitor la Institutul Național al Magistraturii pentru care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea în Parlament.

Iar verdictul CCR a venit chiar în ziua în care guvernul și-a angajat răspunderea pe un alt proiect de lege, cel al alegerii primarilor în două tururi. Iar cabinetul Orban nu ține să se oprească aici, dat fiind că PNL pare interesat să îi provoace pe cei din PSD să depună moțiuni de cenzură. Adoptarea unor legi prin varianta asumării răspunderii este varianta găsită de Ludovic Orban pentru a evita lupta cu o majoritate neprietenoasă, dar afectează temelia unei democrații parlamentare, iar oponenții vor apela tot mai mult la CCR pentru a bloca inițiativele legislative ale PNL.

Circul nu continuă doar prin Parlament, ci și la Primăria Capitalei, unde Gabriela Firea și echipa PSD preferă insultele la adresa opozanților în locul unor soluții viabile și agreate de toată lumea pentru problemele cu care se confruntă Bucureștiul.

Într-un alt Parlament, mai civilizat, Europa și-a luat la revedere de la Marea Britanie, care va ieși în două zile din UE.

De altfel, recomandarea zilei este chiar un reportaj Channel 4 despre despărțirea dintre UE și Regatul Unit.