Este creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19 în scară logaritmică, exponențială sau, de fapt, nu mai e. Autoritățile comentează în termeni matematici.

În ziua în care autoritățile anunțau 1.345 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, premierul Ludovic Orban clama: „Părem că am oprit creșterea”

„Riscul cel mai mare era ca, la un moment dat, creșterea să nu mai fie creștere liniară, ci să aibă o tendință de progresie geometrică”, a explicat premierul. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății a punctat și el: „Nu ne aflăm într-o creștere explozivă de tip exponențial. Ne aflăm într-o creștere moderată de tip logaritmic, care sper să se înscrie pe o creștere liniară”.

Fuga la manualele de liceu să aflăm cât timp mai stau unitățile de terapie intensivă pline sau când încep cei din DSP-uri să răspundă la telefoane!

Guvernanții nu înțeleg - sau se fac că nu înțeleg - că problema principală a acestei pandemii nu este atât ritmul de apariție a infectărilor sau ritmul de progresie a acestora, cât eșecul major al instituțiilor statului în gestiunea lor.

De la telefoanele care sună în gol la comunicarea deficitară, deși ar fi trebuit să fie „strategică”, de la limba de lemn a mesajelor transmise populației la brambureala măsurilor de izolare/carantinare, de la legislația făcută praf la forțele de ordine care protejează priveghiuri de interlopi fără mască, toate acestea sunt semnale care - fără a aminti și de medicii aflați la capătul puterilor sau de sistemul educațional total nepregătit pentru a relua școala online - arată că statul român este incapabil să-și protejeze cetățenii.

Însă discutăm în termeni matematici! Dar, ca o notă de subsol, nici la matematică nu se prea pricep autoritățile - șeful statului și-a cerut scuze că a prezentat greșit formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii privind reluarea școlii.

În alte știri:

Salvați Copiii solicită condiții egale de siguranță sanitară și acces real la educație de calitate

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de un milion de euro pentru aeroportul din Timișoara

SUA ar putea suplimenta trupele aflate pe teritoriul României

Călin Popescu Tăriceanu vrea să fie primar

Peste 19 milioane de infectări cu coronavirus la nivel mondial

Recomandarea zilei: Brazilienii loviți de COVID-19 din două părți, de la BBC