Zilele de sărbătoare națională arată chiar mai mult decât alte momente cât de dezbinată este clasa politică.

Aniversarea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost doar un alt prilej pentru mai-marii statului să se atace între ei.

Președintele Klaus Iohannis s-a folosit de declarația transmisă la ceas de sărbătoare pentru a înțepa coaliția de guvernare, spunând că elitele politice de la 1859 „au întărit legea, nu au slăbit-o, au construit instituții, nu au încurajat abuzul de putere”. De asemenea, președintele Iohannis a spus că ar fi timpul ca elitele actuale să dea la o parte populismul și să se reîntoarcă la prioritățile oamenilor pentru a ajuta la dezvoltarea Moldovei.

În schimb, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a atacat mult mai direct, spunând despre Iohannis că „nu dă doi bani pe lege și dreptate” și că este „un președinte împărat și nu cetățean!”

Nici o altă chestiune în care pozițiile coaliției și a președintelui nu sunt apropiate - mutarea ambasadei din Israel - nu a fost încă tranșată. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a spus, la Bruxelles, că România nu a luat nicio decizie în privința mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

În schimb, elitele politice ar trebui să se aplece mai mult asupra situației din țară și a adoptării cu celeritate a unor reglementări din legislația europeană. Comisia Europeană a atras și atenția asupra întârzierilor pe care le are România în returnarea taxei de primă înmatriculare încasate cu încălcarea legislației UE.

Dar Comisia Europeană s-a întors și contra Austriei, avertizând că legea care ajustează alocațiile plătite copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinții lor pe teritoriul austriac este discriminatorie.

Mai sunt doar două luni și câteva zile până când Marea Britanie ar trebui să iasă din UE și tot nu știm în ce condiții va avea loc această retragere. Premierul Theresa May nu a venit cu noi propuneri, iar UE insistă că acordul nu este renegociabil. Dar, dacă premierul britanic încă mai spera să obțină concesii în privința frontierei irlandeze, eurodeputații au avertizat că Parlamentul European nu va accepta un acord de retragere care să nu includă mecanismul „backstop”. #PE

Recomandarea de lectură vine din Foreign Policy: Crizele politice din SUA și Marea Britanie discreditează democrația și pun regimurile autocrate într-o lumină pozitivă