Noul guvern din Moldova a depus jurământul noaptea, pe furiș, pentru ca ceremonia să nu fie perturbată de protestele din Chișinău care, spre seară, au devenit violente. Gerul i-a trimis acasă pe protestatari, dar azi se anunță o zi grea în R Moldova.

Parlamentul de la Chișinău s-a reunit, miercuri după-amiază, într-o ședință specială ce a durat circa 30 de minute și a votat Guvernul condus de Pavel Filip. Mii de oameni au protestat și au cerut anularea votului, reușind să intre în forță inclusiv în Parlament.

Aproape de miezul nopții, miniștrii Cabinetului Filip au depus jurământul la Președinție. Pentru a asigura securitatea evenimentului, "sute de polițiști s-au deplasat spre reședința prezidențială, în jurul căreia au format un cordon viu", potrivit Timpul.md.

Anterior, pentru a-i induce în eroare pe protestatari, purtătorul de cuvânt al președintelui preciza că Nicolae Timofti va anunța joi când va depune Guvernul jurământul.

Platforma Demnitate și Adevăr cheamă cetățenii să revină, joi, la protest și să-și manifeste nemulțumirea față de învestirea mafiotă a Guvernului Filip.

"Mâine, la 10 dimineața, continuăm protestele împotriva huntei lui Plahotniuc. Zilele mafiei criminale sunt numărate. Puterea noastră e în unitatea noastră!”, a declarat Vasile Năstase, membru fondator al Platformei DA, scrie Jurnal.md.

"Mâine la ora 10:00 ne adunăm aici în piață și mergem până la capăt", au anunțat și Igor Dodon și Renato Usatîi, conform Agora.md.

După ce ieri EurActiv dezvăluia că ministrul Educației este membru pe viață și remunerat al unei academii fondate de liderul UNPR Gabriel Oprea, Adrian Curaj a răspuns și a recunoscut că a primit și încă primește bani din această calitate. Banii pe care Adrian Curaj admite deschis că i-a primit și îi primește de la ASSN vin, în 2016, din bugetul Ministerului Educației, pe care el însuși îl gestionează din poziția de ministru, deci ordonator principal de credite.

În aceste condiții, ministrul Curaj s-ar putea afla în conflict de interese.

EurActiv vă propune și o analiză a economiei chineze, detalii importante în contextul în care se discută din ce în ce mai mult de o nouă criză economică globală ce ar putea pleca din China.

Cu toate că românii cumpără din ce în ce mai multe mașini, producția autohtonă scade, reiese dintr-o altă analiză pe care v-o propunem la cafea.

Recomandarea de lectură a redacției este un text pe care îl considerăm extrem de folositor: o analiză a redactorului-șef al Hotnews, Cristian Pantazi, din care veți înțelege esențialul despre criza din Republica Moldova, al cărei deznodământ poate fi crucial pentru viitorul României.