PSD vrea să depună moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, dar, în stilul său original, nu vrea să și revină la guvernare.

Lia Olguța Vasilescu a anunțat că PSD va depune o moțiune de cenzură împotiva Guvernului, ca urmare a angajării răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi. Social-democrații sunt dezavantajați de alegerea primarilor în două tururi, care i-ar face să piardă multe primării, astfel că se anunță o luptă dură împotriva acestei prevederi. 

Dar, cum sunt două rânduri de alegeri anul acesta, iar social-democrații știu ce au lăsat în urmă, PSD nu vrea să preia și guvernarea, în cazul în care trece moțiunea de cenzură.

Proiectul de angajare a răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi a ajuns la Parlament, Executivul motivând decizia prin faptul că renunțarea la două tururi a generat în societate un profund val de nemulțumire, după scrutinele din 2012 și 2016.

Prin urmare, președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să se reunească în sesiunea extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii, iar sesiunea extraordinară va avea loc săptămâna viitoare. 

Deși când era la guverna acuza dreapta că se plânge la ”Înalta Poartă”, social-democrații fac același lucru, iar socialiștii europeni cer Guvernului Orban să nu modifice legea electorală cu un an înainte de alegeri, nerespectând recomandările Comisiei de la Veneția.

Premierul Ludovic Orban a promis că în 2020 vor avea loc atât creșterea cu 40% a pensiilor, cât și recent votata dublare a alocațiilor, dar este nevoie ca deficitul bugetar să nu depășească nivelul aprobat.

Consultarea inițiată de Ministerul Justiției privind Secția specială arată că majoritatea procurorilor și judecătorilor consideră că SIIJ trebuie desființată

La Bruxelles, miniștrii europeni de externe au lansat un nou termen: diplomația climatică, anunțând că pentru Uniunea Europeană acțiunile climatice ocupă o poziție centrală la nivel politic.

Premierul Ludovic Orban anunță consultări publice privind Pactul ecologic european și posibilele consecințe asupra României.

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - Immune discovery 'may treat all cancer'