PNL se hotărăște greu ce vrea de la următorul guvern, dar Nicolae Ciucă nu pare dispus să renunțe.

Cu mandatul de prim ministru pe masă, PNL pare prins între ciocan și nicovală. PSD vrea prea mult pentru gustul liberalilor pentru a le susține guvernul minoritar, dar nici refacerea prieteniei cu USR nu e chiar dorită de Florin Cîțu.

Dar, cu Klaus Iohannis plecat în Egipt, Cîțu a părut că întinde o mână foștilor parteneri de guvernare, vorbind acum de o discuție bărbătească, față-n față, după mai multe săptămâni în care i-a trimis pe cei de la USR să negocieze formarea unui guvern cu PSD și AUR.

Pare-se că armistițiul propus de premierul desemnat nu duce nicăieri, dar Nicolae Ciucă vrea să-și joace șansa până la capăt. El a promis că până sâmbătă seara la ora 00:00, când expiră cele 10 zile în care premierul desemnat trebuie să își formeze echipa de miniștri, programul de guvernare și lista cabinetului vor fi depuse la Parlament.

Urmează deci câteva zile fierbinți pentru negociatorii partidelor, mai ales că poziția PNL este slăbită de plecarea suporterilor lui Ludovic Orban.

În acest timp, tot mai multe dintre planurile guvernului fie sunt modificate în Parlament, fie sunt asumate chiar de legislativ, ceea ce, în sine, nici nu e o veste rea - dacă tot avem guvern interimar. Senatorii au respins obligativitatea certificatelor verzi pentru accesul la locul de muncă, în timp ce deputații au aprobat schema de ajutor pentru compensarea creșterii prețurilor la energie.

O altă mână de ajutor a venit și de la Comisia Europeană, care a aprobat o schemă de sprijin de mult așteptată de IMM-uri. Apropo de ajutor, Comisia sprijină și Republica Moldova pentru a depăși criza energetică, punând la dispoziția guvernului de la Chișinău 60 de milioane de euro

Recomandarea zilei: Can a haunted house even scare us in 2021? (via Vox.com)