Klaus Iohannis gestionează situația din octombrie 2021 cum ne-a obișnuit: lent, neinspirat, previzibil și indiferent, deși România ar avea acum nevoie de cineva motivat și sclipitor. Dar un astfel de lider nu se întrevede în siajul președintelui.

Președintele joacă acum cartea Cîțu până la epuizare. Nu se știe încă a cui: a lui, a noastră, a partidelor politice sau chiar a administrației în totalitate. Dar șeful statului nu a încercat nici măcar să repare puntea ruptă între PNL și USR, ci a ales să pună scândurile rupte pe foc.

De fapt, ca în atâtea alte rânduri, Klaus Iohannis a arătat iarăși că nu se ridică la înălțimea funcției pe care o are, iar rolul de mediator pe care i l-a rezervat Constituția i se potrivește ca babei mitraliera.

Atâta doar că, față de anul trecut, refrenul „Pe-Se-De” s-a transformat în „U-Se-Re”. De fapt, social-democrații nu mai sunt acum dușmanul absolut, pentru că l-au ajutat pe președinte să îl țină pe pupilul său în fruntea guvernului până la alegerile din PNL. Tot ei au ajutat și la doborârea lui, dar fanul numărul unu al domnului Cîțu nu își permite să îi antagonizeze prea mult pentru că s-ar putea să fie nevoie de ei pentru a menține un guvern PNL doar aparent minoritar.

Dar ajunge cu speculațiile politice, marele strateg de la Cotroceni nu va lăsa nicio piatră neîntoarsă pentru a se asigura că va distruge USR, partid pe care chiar el a insistat să îl introducă în coaliția de guvernare, dar care acum e partidul care, în cuvintele președintelui, „a abandonat guvernarea”.

Este drept că USR are partea lui de vină în tot acest scandal, dar intervenția președintelui a fost - cum ne-a obișnuit, de altfel, până acum - ignorantă, târzie și neinspirată. Iohannis a avut șansa de a dezamorsa disputa dintre USR și PNL acum o lună, dar a preferat să atace USR atunci, grăbind ieșirea acestora de la guvernare.

Acum, cu valul patru al pandemiei pe deplin instalat, inclusiv pe holurile spitalelor, Iohannis și-ar dori probabil un guvern deplin funcțional. Dar nici nu se grăbește să o facă. Ce mai contează câteva sute de morți, niște vieți care ar putea fi salvate, în marea schemă a președintelui.

Iar protejatul său mai aruncă cu niște bani - pe care nu-i are - doar-doar s-o mai îmbuna publicul și mai apar niște aliați. Cîțu a anunțat plafonarea prețurilor la energie - dar doar dacă va veni rapid un guvern cu puteri depline -, creșterea burselor, dar abia la anul, dar, mai ales, niște bani noi pentru primari. Un miliard de lei oferit de guvern, în mărinimia lui, din Fondul de rezervă - nu seamănă deloc a mită pentru a-și asigura suportul (wink, wink).

Să închidem totuși într-o notă pozitivă (chiar dacă remarcabila veste nu vine din România): Recomandarea zilei este informația că a fost aprobat un prim vaccin împotriva malariei, care ar putea salva viețile a sute de mii de copii.