Ziua tuturor sfinților, sărbătorită de de catolici și protestanți pe 1 noiembrie, ar fi trebuit să marcheze anul acesta un nou început pentru UE și pentru UK. N-a fost să fie.

Planurile Bruxellesului au fost date peste cap și 1 noiembrie e și anul acesta o zi obișnuită de sărbătoare, dar fără semnificația pe care o doreau europenii. Comisia condusă de Ursula von der Leyen ar fi trebuit să-și preia astăzi mandatul, dar evenimentul a fost amânat pentru 1 decembrie. Până atunci, președinta aleasă are de rezolvat problema celor trei candidați pentru funcția de comisar din Franța, Ungaria și România. Ca și cum nu era de ajuns, ea trebuie să-și facă acum griji și pentru comisarul propus de Londra, după amânarea Brexit pentru finalul lui ianuarie 2020.

După ce a eșuat în scoaterea Marii Britanii din UE la 31 octombrie, Boris Johnson se pregătește de anticipate, ”prietenul” său de peste Ocean sfătuindu-l să se alieze cu eurofobul Nigel Farage.

Poate că Donald Trump ar trebui să o lase mai moale cu tentativele de dezbinare și să se aplece asupra propriilor probleme. Camera Reprezentanților a aprobat joi rezoluția care duce la declanșarea formală a procedurii de punere sub acuzare a președintelui, Donald Trump acuzând, ca de obicei, ”o vânătoare de vrăjitoare”. Cea mai mare, că așa sunt toate la el. La superlativ. 

Cel mai tânăr pentru al UE, Croația, se pregătește de preluarea Președinției rotative a Consiliului Uniunii, propunându-și ca priorități o Europă influentă, care dezvoltă, conectează și protejează.

La mai puțin de două săptămâni înainte de primul tur al prezidențialelor, barometrul IMAS, la comanda Europa FM, arată că președintele Klaus Iohannis aleargă de unul singur. Lupta e doar pentru locul doi, pentru care se bat Dan Barna, Mircea Diaconu și Viorica Dăncilă. Plasat pe locul patru, liderul USR contestă rezultatele barometrului, care ar încerca să demobilizeze ”componenta activă” care vrea o Românie modernă. Cât de ieftină și veche e această victimizare a omului nou al politicii românești.

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - Last Orderrrrs! Speaker John Bercow's career in numbers