Incapacitatea sistemului românesc de învățământ de a scoate oameni pregătiți este cunoscută de mult de mediul de afaceri. Este timpul ca și sistmul să admită asta.

Rezultatele dezastruoase ale elevilor români la testele internaționale PISA arată încă o dată că mitul învățământului românesc superior educației este chiar atât: un mit. Realitatea ne arată că, deși poate cunosc anumite informații, elevii români nu știu să le folosească.

O spune, de altfel, chiar ministrul în funcție: „Accentul la aceste evaluări internaționale nu cade neapărat pe ceea ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață”, a spus Monica Anisie.

Că un ministru al educației ne spune că „nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm” că elevii pierd mai bine de zece ani în școală acumulând informații, dar nu știu ce să facă cu ele nici măcar nu ar trebui să ne mire - sistemul și programele școlare sunt construite așa de ani de zile. Iar majoritatea românilor încă mai cred că „la noi se face școală, nu ca la americani”, deși realitatea arată că nici în România nu se prea face școală.

De altfel, oamenii de afaceri o spun de mulți ani, dar prea puțini din sistemul de educație arată că și înțeleg acest lucru. Iar schimbările introduse în urma evaluărilor PISA par a fi făcute mai degrabă „pentru notă”, adică pentru a obține scoruri mai bune, nu neapărat pentru că s-ar dori o reformă a sistemului.

Și, din nefericire, nu am văzut încă mare lucru din marele proiect al președintelui Klaus Iohannis - România educată.

În alte știri:

Fostul premier moldovean Vlad Filat, condamnat pentru corupție, a fost eliberat înainte de termen.

Finlanda rămâne fără guvern chiar în perioada în care asigură președinția Consiliului UE.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților cere abrogarea legii recursului compensatoriu. Vedem astăzi ce decide plenul camerei inferioare a Parlamentului.

Și tot astăzi, liderii statelor membre NATO se întâlnesc într-un context ce ar fi trebuit să fie aniversar. În schimb, alianța este măcinată de mai multe conflicte interne și reuniunea de la Londra este măcar o ocazie pentru a-i aduce la aceeași masă.

Recomandarea de lectură este tot legată de NATO și Londra: Războiul secret dintre Marea Britanie și Rusia, din The Atlantic

Video-grafic: statistici număr elevi, număr unități școlare, alte cifre-cheie educație

Mai mult pe EurActiv »