România a mai irosit o săptămână în care discuțiile publice s-au învârtit în jurul unui subiect fără nicio importanță: sex sau gen în cartea de identitate. Problemele serioase rămân în continuare ignorate.

Conținutul noii cărți de identitate - lansate luni la Cluj în cadrul unui proiect pilot - a încins spiritele care se agită de obicei când e vorba de sex, educație sexuală, drepturile minorităților etc. Înlocuirea termenului ”sex” cu ”gen” a născut scenarii apocaliptice, fiind văzută ca un pas într-o strategie a ”progresiștilor”, sexo-marxiștilor” și alte categorii reale sau inventate de care se tem apărătorii inocenței românești.

Cum era de așteptat inclusiv BOR s-a băgat în discuție. După ce în cazul vaccinării a stat mai degrabă deoparte, pe motiv că nu-i de competența sa, acum BOR, prin reprezentantul său prea puțin elegant în discurs, Vasile Bănescu, a aruncat cu vitriol. Bănescu a precizat că ”noțiunea de «gen», vehiculată azi progresiv & progresist în spațiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în 'gen'". Ce frază pretențioasă și fără sens.

Directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a MAI, chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu, a declarat că s-ar putea reveni la termenul ”gen”, el explicând schimbarea printr-un regulament european care nu este obligatoriu.

Polemicile privind noile cărți de identitate denotă o lipsă de înțelegere a lucrurilor, spune Mihaela Miroiu, profesoară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Dezbaterea pe acest subiect e ”rezultatul unei necunoașteri a problemei, unei necunoașteri serioase, măcar elementare, a limbii române și a diferențelor între felul în care se folosesc termenii ăștia în română și de exemplu în engleză”. 

Oricum e neclar de ce MAI a introdus această schimbare, ce a umbrit alte evenimente mult mai importante ale săptămânii. Inclusiv nerespectarea legii de către ministrul de interne, Lucian Bode, care și-a secretizat lucrarea de doctorat. El și-a motivat decizia prin faptul că și-a publicat lucrarea la o editură, fapt neadevărat, după cum rezultă din investigațiile realizate de G4Media.ro.

În fața presiunii civile, care a făcut apel direct și la președintele Klaus Iohannis, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a renunțat la proiectul privind ”amnistierea plagiatorilor”. Ministru care - să nu uităm - a refuzat și el să-și publice lucrarea de doctorat.

Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor a fost amintită doar de presă și de președintele Iohannis, genocidul împotriva romilor fiind aproape inexistent în societatea românească, obișnuită să bage gunoiul sub preș.  

Obosiți de atâtea discuții stupide despre sexul din buletin, românii au trecut lejer peste moartea celor doi muncitori de la Biblioteca Națională. Autoritățile responsabile tac în păpușoi.

Nici accidentul din traficul bucureștean infernal nu i-a impresionat pe mulți, găsindu-se unii care au dat chiar vina pe victimă.

Ceva mai activ săptămâna aceasta, președintele Klaus Iohannis a recunoscut ceea ce se vedea din avion: faptul că PNRR e cam slab. Mai mult, el a susținut că nu tot ce este pus în PNRR va fi realizat. Între timp, trei state membre au primit deja prefinanțarea după aprobarea planurilor.

Deja păguboasă pentru guvernare, campania internă a liberalilor afectează și bugetul, premierul Florin Cîțu - care e și ministru interimar la finanțe - având pâinea și cuțitul pentru a-și crea un avantaj în competiția cu Ludovic Orban. Nu l-a uitat nici pe Cătălin Drulă, pe care l-a ”executat”, cu prețul punerii în pericol a asfaltărilor și reînnoirii căilor ferate.