Vaccinarea împotriva COVID-19 pare că se îndreaptă spre scenariul testării populației. Au fost promise multe, țintele propuse se poticnesc, iar în weekend programul de imunizare, la fel ca cel de testare, este îngrijorător de mic.

Etapa a doua de vaccinare debutează vineri. Cu toate că din explicațiile date de autorități ieri unele lucruri sunt încă incerte, concluzia este simplă - vaccinarea este singura modalitate de a stopa criza COVID. 

La orice pas auzim că România e pregătită să vaccineze mulți oameni și să combată valul de reticență. Totuși, etapa I de vaccinare înaintează cu pași mici, iar numărul de imunizări pe zi este în continuare mic față de promisiunile că se vor administra 20.000 de doze pe zi. Rămâne de văzut dacă ținta promisă de 100.000 de doze administrate pe zi în etapa II va fi realizabilă.

Actorul Bogdan Stanoevici, contestatar înverșunat a măsurilor anti-COVID, prezent de câteva ori la unele mișcări de stradă în acest sens, a murit din cauza complicațiilor apărute în urma infecției cu COVID-19.

Președintele Klaus Iohannis, dispărut din spațiul public după alegerile parlamentare, a susținut marți seară o conferință de presă centrată pe importanța imunizării și a precizat că vineri se va vaccina public.

Premierul Florin Cîțu a aprobat transmiterea către Comisia Europeană a solicitării ca România să beneficieze de încă opt milioane de doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech.

Marți seară au ajuns țară și primele doze de vaccin de la Moderna, al doilea producător autorizat la nivelul Uniunii Europene. 

Între timp, Comisia Europeană a încheiat discuțiile preliminare cu compania farmaceutică Valneva în vederea achiziționării potențialului vaccin împotriva COVID-19 produs de aceasta.

Și Agenția Europeană a Medicamentului a primit cererea de autorizare a vaccinului produs de AstraZeneca/Oxford.

Citește și: 

Iohannis: M-aș aștepta ca Alexe să se autosuspende, dacă va fi cercetat penal;

Erdogan vrea „să repună pe șine” relațiile dintre Turcia și UE;

Alexander Nanau, regizorul filmului "Colectiv", refuză să fie decorat de președintele Iohannis;

Anca Dragu: Doresc să dărâmăm zidurile fizice și imaginare între Parlament și cetățean;

Eurodeputații cer mai multă claritate și transparență în privința vaccinării;

Grecia propune un certificat de vaccinare la nivel european/ Iohannis: Ar fi un cadru de discriminare.

Recomandare de lectură: IFLScience - Should You Get Vaccinated For COVID-19 If You've Already Had It?.