Centrele de vaccinare ale MApN vor fi deschise publicului, a decis ministrul Nicolae Ciucă, pentru a stinge scandalul izbucnit după publicarea unor date care ar fi trebuit să fie publice de la început.

După ce surse binevoitoare dar și ministrul de interne Lucian Bode au criticat publicarea de către Ministerul sănătății a datelor privind toate centrele de vaccinare, pe motiv că s-ar fi dezvăluit locații secrete, ministrul apărării a decis ca aceste centre să fie deschise și pentru oamenii ”nespeciali”. 

Nicolae Ciucă a mai promis anchete la unele centre unde există suspiciuni că s-ar fi vaccinat persoane peste rând. Deocamdată, un general a fost trecut în rezervă, după ce și-a vaccinat, fără drept, copilul.

Cum în România avem ziua și scandalul, joi seara a început o nouă forfoteală, provocată de un lot de vaccin AstraZeneca. Autoritățile române au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca din lotul ABV 2856, după ce Italia a luat o decizie similară, în urma decesului a doi bărbați la scurt timp după vaccinare. Medicul Valeriu Gheorghiță le-a transmis celor vaccinați cu acest lot că nu trebuie să intre în panică. Modul în care autoritățile au gestionat comunicarea și în acest caz riscă însă să dea apă la moară conspiraționiștilor.

Chiar dacă România are o campanie de vaccinare destul de bună până în prezent, grija pentru tot felul de ”speciali” arată faptul că n-am reușit să ne desprindem de trecut, neînțelegând care trebuie să fie prioritățile unui stat democratic.

Una dintre ele: accesul la educație pentru copiii din medii defavorizate. La un an de la declararea pandemiei de COVID-19, World Vision România a prezentat date îngrijorătoare despre modul în care copiii fără acces la internet au fost afectați: peste 24 de săptămâni de școală pierdute. Vor fi recuperate? Puțin probabil. Guvernanții au alte priorități.

Alte știri:

UE autorizează al patrulea vaccin anti-COVID, produs de Johnson & Johnson

Cât primește România din Fondul de solidaritate al UE

Parlamentul European solicită cotă de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități

Recomandarea de lectură a redacției: Der Spiegel - The Dark World of Extremist Misogyny