Guvernul Ludovic Orban s-a jucat de-a guvernarea trei luni. Astăzi află dacă va continua să o facă sau nu, pentru că Parlamentul votează moțiunea de cenzură.

Guvernul Orban a împlinit ieri trei luni de la învestitură. La trei luni și o zi află dacă mai rămâne sau nu la Palatul Victoria. Tot ieri, într-o goană disperată pentru salvarea propriilor interese, la fel ca zbaterile din vremea guvernărilor PSD, Ludovic Orban a adoptat pe bandă rulantă - în cadrul unei ședințe maraton, care s-a încheiat târziu în noapte - zeci de Hotărâri de Guvern și Ordonanțe de urgență, unele dintre ele urmând să aducă modificări substanțiale la legislația electorală. Altele cu implicații enorme pentru cetățeni și unele pentru care e foarte greu de justificat urgența. Un precedent periculos, de care - cel mai probabil - se vor folosi rivalii politici. De suferit, vor suferi cetățenii.

PSD se laudă acum, la câteva zile după ce spunea că matematic nu are suficiente voturi pentru moțiunea de cenzură, că miercuri va trimite acasa Guvernul Orban. Demersului social-democrat-udemerist de a înlătura PNL de la putere pare că se va alătura și Victor Ponta, cu al său partid aflat în hemoragie de parlamentari. Același Ponta care pe 20 ianuarie dădea asigurări că nu va vota moțiunea vrea pedepsirea actualului Executiv. Despre credibilitatea lui Ponta se știu multe, și, cine știe, poate până la votul propriu-zis, acesta își mai schimbă părerea de câteva ori.

Ministrul Dezvoltării dezvoltă cu fiecare apariție publică expresii noi. De data aceasta el a vorbit despre "județul Piatra Neamț" în ședința de Guvern. Ședință în care, la momentul declarației, se aflau premerul, alți miniștri, plus consilierii personali, dar niciunul nu s-a obosit să-l corecteze.

Cancelarii Germaniei și Austriei au vrut să transmită un mesaj de unitate, dar nu au fost de acord cu privire la probleme cruciale ale Uniunii Europene.

Bucureștiul - Capitala voucherelor, a kitsch-ului, a mizeriei și a incompetenței autorităților oferă un acces precar la locuințe sociale, arată studiul ”Dreptul la locuire adecvată în municipiul București” al Centrului pentru Resurse Juridice.

Curtea Constituțională a decis că o prevedere din Codul de procedură penală privind interceptările este neconstituțională.

Ministrul Justiției a terminat proiectul privind desființarea Secției speciale. Pe principiul "interesul poartă fesul", dacă pe vremea PSD procurorii erau statul paralel în persoană, PNL vrea să le confere acum "super-imunitate".

Bufonii din PSD au trecut la un alt nivel. Pe vremea lui Liviu Dragnea huleau tot ce era "dictat de europeni". Nu că ar fi înțeles atunci pe deplin situația sau că ar fi fost în asentimentul lui Dragnea, ci pentru că el era liderul suprem, iar ei erau supuși. Acum, aceștia cer Comisiei Europene supravegherea "derapajelor anti-democratice din România". Recursul compensatoriu, modificarea legilor justiției, a Codurilor penale, gazarea oamenilor, împărțirea banilor publici după poftele unui grup de interese și multe altele, toate acestea în urmă cu un an de zile au fost coliziuni, nu derapaje, dar au uitat.

Ieri a fost marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, iar Comisia Europeană a lansat o consultare publică la nivelul UE cu privire la Planul european de luptă împotriva cancerului.

Recomandare de lectură: Surprising images from inside North Korea