Ucraina continuă să ceară aderarea la UE, familia Mazăre continuă tradiția de a ajunge după gratii, ministrul Investițiilor Europene vorbește despre renegocierea PNRR, iar ministrul Energiei vorbește o lege pentru investiții eoliene în Marea Neagră.

România s-a asociat, alături de alte 12 state membre (Bulgaria, Croația, Rep. Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovenia și Suedia), unui demers scris – de tipul non paper, care prezintă elemente de poziționare de principiu – privind rezultatele Conferinței privind Viitorul Europei (CoFE) și perspectivele de evoluție și acțiune la nivelul UE în urma încheierii Conferinței, care a avut ca scop principal consultarea amplă a cetățenilor europeni privind așteptările concrete ale acestora de la Uniunea Europeană.

Banca Națională a României a crescut marți rata dobânzii de referință cu 0,75% puncte procentuale, la 3,75%. Este cea mai însemnată creștere din februarie 2008, în contextul în care unii analiști așteptau chiar o modificare mai amplă.

Ucraina a finalizat cea de-a doua parte a chestionarului pentru a dobândi statutul de țară candidată la aderarea la UE, președintele Volodimir Zelenski prezentându-i luni documentele, în cadrul unei întrevederi video președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre și fost deputat PSD, a fost condamnat definitiv marți de ÎCCJ la 3 ani închisoare cu executare într-un dosar de corupție legat de construirea de locuințe sociale în campusul "Henri Coandă" din Constanța.

Parchetul General a clasat dosarul în care s-au efectuat cercetări in rem în legătură cu afirmația AUR prin care se minimaliza Holocaustul. Exact patru luni i-au trebuit Parchetului s[ constate că "fapta nu există".

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, se duce în această săptămână la Bruxelles pentru clarificări legate de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). El a declarat că probabil prin toamnă se va pune problema renegocierii Planului.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat marți că trebuie modificată Constituția, având în vedere că societatea se modernizează și a menționat că este necesar ca acest proces amplu să fie "pornit repede".

Potențialul energetic în zona eoliană offshore este foarte mare, dar este nevoie de o lege pentru a demara investițiile, lege care va fi emisă în această vară, a declarat marți ministrul energiei, Virgil Popescu.

Recomandare de lectură: CNN.com - Fact check: Despite claims of Trump-era 'energy independence,' the US never stopped importing foreign oil