„Cea mai amplă consultare națională în domeniul educației” a produs un document la fel de lipsit de vigoare ca și patronul proiectului „România Educată”.

Klaus Iohannis și-a prezentat mărețul proiect național, care ar trebui probabil să fie realizarea cea mai de seamă a celor două mandate prezidențiale obținute de fostul primar din Sibiu. Dar „cea mai amplă consultare națională în domeniul educației din perioada postdecembristă” a dus la un document șters, care nu-și propune schimbări esențiale.

În schimb, unele obiective din proiectul „România Educată” sunt ambițioase, dar, din păcate, depind de promisiuni fantasmagorice, cum ar fi, spre exemplu, participarea a 30% dintre copiii cu vârsta până la 3 ani la educație antepreșcolară, la nivelul anului 2030, care este însă probabil imposibilă fără construcția de noi creșe. Însă ideea că, tot până 2030, „2.500 de creșe eficiente energetic se vor construi la nivel național” pare ruptă din programul electoral, dar irealizabilă, cu toate miliardele de euro promise din PNRR.

Mai mult, dat fiind că documentul trebuie transpus în legislație, iar Klaus Iohannis își dorește chiar să fie promovat printr-un acord politic transpartinic, ne putem aștepta ca tegriversîrile din Parlament să întârzie și mai mult inițiativele din proiect, făcând astfel obiectivele și mai greu de atins.

Vestea bună e că șeful statului pare că a ajuns la un compromis privind susținerea PSD pentru proiectul său național, în contextul în care social-democrații au venit și ei cu propuneri pentru „România Educată”.

De altfel, metehnele liberalilor nici nu sunt chiar atât de îndepărtate de cele ale PSD, după cum reprezentanții PNL țin să ne arate iar și iar.

De partea cealaltă, Dacian Cioloș - liderul grupului Renew din Parlamentul European - a dat și el cu bâta-n baltă miercuri, anunțând că adoptarea planului de redresare al Ungariei ar fi fost suspendată de Comisia Europeană. Pe lângă faptul că informația a fost negată de Comisie, declarația i-a iritat pe partenerii de guvernare ai USR PLUS, UDMR, care au avut întotdeauna o poziție apropiată de partidul premierului ungar Viktor Orban.

Și apropo de coaliție, ministrul Cristian Ghinea face zilele acestea un ultim efort pentru a convinge Comisia că planul de redresare propus de guvernul de la București este viabil și merită OK-ul de le Bruxelles.

În alte știri:

Comisia Europeană își îmbunătățește semnificativ prognoza privind economia României

Ce proiecte se pot finanța din noul "Mecanism pentru interconectarea Europei”

Încă un apel pentru intrarea în Schengen

Controale în toată țara după exploziile de la combinatele chimice Azomureș și Petromidia

Cum e Viorica Dăncilă la BNR

Recomandarea zilei vine de la Deutsche Welle: Ce vor moldovenii de la alegerile ce au loc în weekend