Problemele cu care se confruntă coaliția de guvernare la Curtea Constituțională nu țin doar de judecătorii CCR, ci mai ales de calitatea (sau lipsa de calitate) a celor care scriu actele normative.

Coaliția a mai înregistrat o înfrângere la Curtea Constituțională, ceea ce mută niște nori negri asupra planurilor de legiferare, dar mai ales asupra deciziei de miercuri a Parlamentului.

PSD a contestat deja la CCR revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, iar judecătorii constituționali au decis că o altă decizie îndelung dezbătută de PNL, UDMR și USR PLUS - schimbarea managerilor de la Radioul public și TVR - este neconformă cu actul suprem.

Cu toate discuțiile despre calitatea celor care compun Curtea Constituțională, ai cărei membri (sau majoritatea lor, cel puțin) sunt de mult contestați de USR PLUS și PNL, susținătorii formațiunilor de la guvernare ar trebui să se concentreze și asupra calității celor care scriu efectiv proiectele de acte normative. În unele cazuri, este de-a dreptul inadmibisilă neglijența arătată în ignorarea legislației în vigoare.

De fapt, munca judecătorilor CCR - dacă aceștia chiar ar vrea să demonteze unele inițiative ale coaliției - este ușurată chiar de decidenți. Spre deosebire de alte decizii discutabile din trecut, verdictul de neconstituționalitate al numirilor de manageri interimari la radioul și televiziunea publice a fost luat în unanimitate. Toți judecătorii CCR au considerat că decizia Parlamentului vizând noii șefi au încălcat legislația specifică a acestor instituții, o scăpare - dacă a fost o eroare neintenționată - de neîngăduit din parta legislativului.

Situația Avocatului Poporului ar putea deveni foarte complicată dacă, și în acest caz, CCR va da dreptate constestatarilor deciziei Parlamentului, pentru că un nou titular al funcției ar putea fi numit chiar săptămâna viitoare, iar un verdict de constituționalitate nu va veni, cel mai probabil, până atunci.

De altfel, decizii chestionabile sunt atacate chiar în interiorul coaliției. Prefectul Capitalei a atacat în contencios administrativ unele numiri de directori făcute de primarul Nicușor Dan, susținând că acestea sunt ilegale.

În același timp, negocierile complicate din interiorul coaliției - care au dus și la amânarea îndelungată a unor decizii privind Avocatul Poporului, TVR și Radiodifuziunea - și-au spus deja cuvântul în construcția Planului național de redresare și reziliență.

Comisia Europeană a evaluat deja planurile mai multor state membre, în timp ce România a cerut extinderea termenului de evaluare, după nenumărate discuții privind proiectele și reformele incluse în PNRR.

Recomandarea zilei: Ce ușor este să subminezi democrația