PSD mizează pe cartea candidatului propriu, cu riscul de a suferi o înfrângere usturătoare la prezidențialele din noiembrie, înfrângere care ar putea aduce o nouă schimbare la vârful partidului.

Conducerea PSD joacă tare. Deși știu că au șanse mici să-l bată pe Klaus Iohannis, social-democrații vor propriul lor candidat la prezidențiale. Rămâne de văzut dacă îl vor convinge și pe Călin Popescu Tăriceanu, care a spus de mai multe ori că el va candida și fără sprijinul PSD. PSD consideră că ar avea șanse de reușită dacă ALDE și Pro România susțin propriul lor candidat și, probabil, cred că au o mână mai tare după rușinea suferită de ALDE la europarlamentare, când partidul lui Tăriceanu nu a prins nici măcar pragul electoral de 5%.

Ba chiar social-democrații vor să dea o impresie de siguranță, premierul Viorica Dănciă spunând că va demisiona dacă PSD nu intră în turul 2.

Deocamdată însă, Dăncilă are susținerea PSD: Carmen Dan a fost silită să demisioneze din funcția de ministru de interne, iar ALDE a retras sprijinul acordat lui Teodor Meleșcanu, ministrul de externe, din cauza „percepției publice negative”. Dar Dăncilă nu a reușit să-i schimbe decât pe cei doi, considerați de opinia publică principalii responsabili de dificultățile înregistrate la votul de la alegerile europarlamentare.

ALDE a înghițit gălușca și o propune ca șef al diplomației pe Ramona Mănescu, fost europarlamentar și ministru al transporturilor, asociată cu afaceri imobiliare nu tocmai kosher, în timp ce Gabriela Firea ne anunță că este dorită drept candidat la prezidențiale.

Rămâne de văzut dacă toate aceste discuții politice vor masca impactul unor facilități acordate de PSD, dar pe care social-democrații vor să le scoată, acum că aproape au ajuns la fundul sacului. În acest context, se văd și mai sumbru statisticile care oricum nu erau tocmai favorabile, cum ar fi cea privind banii intrați în țară de la investitorii de peste hotare - investițiile străine directe au scăzut cu peste 10% în primele cinci luni.

Dar pentru public este din ce în ce mai greu să discearnă informațiile factuale într-un ocean de non-știri sau, mai rău, de știri false: Tehnicile și tehnologiile prin care se propagă dezinformările evoluează în timp real, aflăm dintr-un interviu cu Alina Bârgăoanu, expert al Comisiei Europene în materie de dezinformare. #NED

Și dacă erați convinși că numirea Laurei Codruța Kovesi ca procuror-șef european este numai o chestiune de zile, ați putea fi mirați să aflați că principalul său contracandidat nu se lasă. Procurorul francez Jean-François Bohnert, care singur recunoaște că nu este atât de cunoscut ca fosta șefă a DNA, își prezintă atuurile (și spune că nu a ieșit din cursă) într-un interviu acordat Politico, care este recomandarea noastră de lectură.