Guvernul se umple de oameni de valoare rară, care știu citi de pe foaie.

De cele mai multe ori, imaginea României și declarațiile făcute despre țară în afara ei sunt dintr-un cu totul alt film decât ceea ce se întâmplă în interior.

Iohannis a mers la Bruxelles să vorbească cu liderii Uniunii despre pregătirile României pentru a prelua președinția Consiliului UE, bugetul post-Brexit, crizele din interiorul UE, dar și despre - elefanții din cameră - legile justiției. Din capitala Europei, Iohannis a afirmat că se implică total pentru a apăra independența justiției, susținând că se agită foarte mult în acest sens. „Se vede, nu se vede, este partea a doua”, a spus președintele, dar problema este chiar partea a doua, pentru că, de la București, se vede mai degrabă o lipsă de implicare.

De cealaltă parte, Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a avertizat că „dacă legile vor rămâne așa cum au fost adoptate în Parlament, discuțiile despre ridicarea MCV și aderarea la Schengen se vor face în alți termeni”. Dar Juncker a spus și că soluția va fi găsită în România, „nu va fi formulată aici, la Bruxelles”.

De la București însă, puține speranțe. PSD pare preocupat mai degrabă de războiul lui Liviu Dragnea cu șeful SPP - premierul Viorica Dăncilă a confirmat că renunță la protecția serviciului, deși respectă munca ofițerilor, fără a-și explica însă decizia. Mai mult, „toți miniștrii au aceeași opțiune și am comunicat deja acest lucru. Vom îndeplini formalitățile legale în acest sens”, a citit Dăncilă de pe foile din fața sa, în debutul ședinței de guvern.

În schimb, Dragnea promovează în Guvern un om de „o valoare rară” - are nu unul, ci două procese de corupție în derulare - recunoscând în același timp că Darius Vâlcov „a fost la Guvern tot timpul”.

Cehia și-a reales președintele, un politician mai degrabă pro-rus decât pro-european, și începem să înțelegem aversiunea cehilor față de euro.

Recomandarea de lectură este un material The Atlantic despre războiul dus de Trump cu FBI.