Social-democrații au sărit în haită să critice Uniunea Europeană după raportul MCV, pe care se gândesc să-l conteste la CJUE. ”Raportul UE privind corupția primește degetul mijlociu în România”, a titrat Bloomberg după evenimentele de miercuri.

În frunte cu premierul Viorica Dăncilă, social-democrații au lansat critici cu accente antieuropene la adresa Bruxellesului, în urma raportului MCV și a Rezoluției Parlamentului European. Rezoluția privind statul de drept în România este ”politică” și ”profund incorectă” a susținut Dăncilă, după care a fentat Parlamentul sub pretext că trebuie să se ducă la Cotroceni la depunerea de jurământ a noului ministru delegat pentru Afaceri Europene.

La Cotroceni, președintele Klaus Iohannis i-a reamintit că mai e puțin până la preluarea Președinției române a Consiliului UE: "Este o secundă înainte de ora 12, ca să mergem cu o pregătire rezonabilă pentru Președinție și cred că totuși se poate. Vă doresc succes!". Vocală la televiziunile prietene, Viorica Dăncilă n-a găsit nicio replică. 

Și Comisia Europeană, prin vocea purtătorului de cuvânt, și-a exprimat încrederea în Președinția română, dar a reamintit că e nevoie de consens național pentru ”întărirea independenței sistemului judiciar și a luptei anticorupție”.

Margaritis Schinas a vorbit însă în deșert. La București se coace o contestare a raportului MCV sau - după cum susține Călin Popescu Tăriceanu - a Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Deocamdată știrea a apărut pe surse, dar declarațiile ulterioare arată că e o idee rumegată de ceva vreme în partid. Iar Tudorel Toader a dat de înțeles că nu se va opune demersului, în caz că va mai fi ministru.

”Eroul” zilei a fost artizanul modificărilor din justiție. Florin Iordache a făcut gesturi obscene în plenul Parlamentului. Gesturi normale, în opinia lui. Poate și mai gravă e declarația care a precedat comportamentul său de maidan:  ”Vrem să fim independenți, vrem să decidem potrivit Constituției, nu potrivit presiunii pe care o pun unii sau alții". 

”Raportul UE privind corupția primește degetul mijlociu în România”, a fost cea mai bună concluzie a zilei și aparține publicației Bloomberg.

Ziua s-a încheiat cu explicațiile Corinei Crețu, care a ieșit la un post de televiziune pentru a-și exprima dezamăgirea față de atacurile asupra sa venite chiar din PSD și față de lipsa de interes a Guvernului Dăncilă pentru a atrage fonduri europene.

Între timp, la Strasbourg, Parlamentul European a aprobat un nou pachet de telecomunicații care limitează apelurile către o altă țară UE la 19 cenți/minut și la 6 cenți pentru mesaje text (SMS) începând cu 15 mai 2019, făcând accesibil contactul cu cei dragi în alte state membre UE pentru toată lumea. #PE

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online, despre aprobarea acordului privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană de către Guvernul britanic.