Inspecția Judiciară a publicat, în sfârșit, protocolul cu SRI. Ambasadorul SUA avertizează Europa de pericolul iliberalismului. CEDO a respins apelul României în dosarul închisorilor secrete CIA. Evazioniștii ar oputea scăpa de închisoare.

Vrem, nu vrem, vorbim tot despre protocoale. Inspecția Judiciară a dat publicității, într-un final, protocolul încheiat cu SRI. Consiliul Superior al Magistraturii a cerut asta de mai multe ori, dar  Lucian Netejoru s-a opus. Până ieri.

Ministrul Justiției, un aprig contestatar al protocoalelor „nefirești”, a luat mereu atitudine când a venit vorba despre ele. Ba chiar a fost unul din motivele care au dus la demiterea Laurei Codruța Kovesi și este factorul declanșator al evaluării procurorului general Augustin Lazăr, evaluare cu final cunoscut, dar ținut la secret de Tudorel Toader.

De data asta, când a apărut protocolul secret al IJ cu SRI, Tudorel Toader s-a abținut. Nu a scos niciun cuvințel că ar fi „firesc” sau „nefiresc”. Să fie, oare, de vină afinitatea instituției condusă de Lucian Netejoru față de Ministerul Justiției?

Scandalul fals al protocoalelor este doar o mică piesă dintr-un puzzle gândit de PSD și ALDE. Totul se mișcă doar în favoarea infractorilor, iar asta poate duce la un dezastru în ceea ce privește Justiția, dar și viitorul României. E vorba despre iliberalism. De altfel, despre iliberalism a vorbit și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

Între timp, România a pierdut la CEDO apelul în cazul închisorilor secrete ale CIA pe teritoriul țării noastre. Și Lituania a pierdut apelul, dar asta nu ne încălzește cu nimic.

Cum singura grijă a Parlamentului e să scape infractorii de închisoare, o nouă lege se pregătește în acest sens. Cei care fac evaziune fiscală nu fac pușcărie dacă achită prejudiciul după ce au fost prinși. Proiectul a făcut un prim pas în Camera Deputaților.

Statul de drept fiind în pericol prin aceste legi plăsmuite doar în favoarea infractorilor i-a făcut cei de la Comisia Europeană să ne reamintească: acordarea fondurilor europene s-ar putea face în funcție de respectarea statului de drept

Imediat a venit și replica unui europarlamentar român, Laurențiu Rebega: să nu fie sancționată țara pentru „bâlbele” guvernului pe tema statului de drept.

A apărut și Victor Boștinaru, tot europarlamentar, care a mers pe aceeaș linie cu PSD și ALDE: Pentru interesul țării, această separație ideală a puterilor în stat e dăunătoare.

Cu toate acestea, de la Bruxelles vin semnale că România s-ar putea să scape de o rezoluție asemănătoare cu cea adoptată în cazul Ungariei, adică activarea articolului 7.

Ne pregătim în continuare de preluarea președenției române. Meleșcanu anunță unul dintre obiective: extinderea UE în Balcanii de Vest, adică spre Serbia și Macedonia.

Recomandare de lectură: Povestea unui bărbat care a fost mai întâi femeie - Reuters.