Comisia Europeană a reușit magistral să provoace o zarvă în România după ce a publicat raportul MCV. Scris cu foarte multă diplomație, raportul pare să împartă dreptatea: și tu ai, și tu ai. Doar că unii chiar citesc doar ce vor.

Raportul MCV trece în revistă evenimentele petrecute în România de la precedentul, care a fost publicat în ianuarie 2017. Deci a intrat în discuție și OUG 13. Se descriu pașii făcuți de Tudorel Toader cu legile Justiției, avizele negative ale CSM, reacția  președintelui României, dar și faptul că acum au ajuns la Florin Iordache, singurul competent în PSD să rezolve problema Justiției neaservite.

Comisia s-a ferit să fie acuzată de vreun amestec în treburi interne, iar cuvintele din raport au fost alese cu grijă pentru a nu supăra pe nimeni. Este clar, însă, că pozitiv nu poate fi numit nicio clipă acest MCV, iar însăși Comisia nu s-a putut abține foarte mult și a vorbit despre îngrijorările în ceea ce privește Justiția.

Tot ca element de nouătate, Comisia nu s-a sfiit să spună că va redeschide orice punct din MCV în cazul în care va constata regrese.

Raportul poate fi văzut drept pozitiv de către politicienii puterii, pentru că sunt constatate și progrese, puține, dar există. Acum, depinde cine, ce și cât citește din raport. Așa a apărut și Tudorel Toader la televizor și a spus că totul e minnunat, iar raportul ne dă mari speranțe că vom scăpa de MCV la anul. Alți ar spune altceva.

Raportul a împărțit politicienii în două, dar la fel a făcut și cu specialiștii. În ambele cazuri, însă, cei care îl văd negativ sunt mai mulți. Și mai coerenți, aș nota.

Să notăm și că secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a făcut o pauză la București în timp ce mergea spre casă, plecat tocmai din Myanmar. Ambasada SUA a anunțat public faptul că șeful Externelor de la Casa Albă e pe-aici. Oare pentru ca cineva să audă?

Probleme mai mari decât la noi sunt în Polonia. Reformele din justiție implementate sau propuse în Polonia de guvernul conservator și criticate de instituțiile europene constituie un risc de "încălcare gravă" a valorilor fundamentale ale UE și a statului de drept, se arată într-o rezoluție a #PE.

„Din luna iulie am trimis patru scrisori autorităților poloneze, invitându-le să ne întâlnim. Varșovia nu a răspuns, dar invitația este în continuare valabilă", a declarat prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans.

Lăsăm raportul MCV și mergem la moneda euro, cea pe care România se pregătește de zor să o adopte. E doar la nivel declarativ, pentru că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dezvăluit că în ultimii 7-8 ani nu a trecut mai nimeni pe la comitetul de trecere la euro.

Tot despre Uniunea Europeană: vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, europarlamentarul Andi Cristea a precizat că nu pot fi ignorate „prăpastia și divergentele în ceea ce privește ambițiile și aspirațiile diferite ales statelor din vecinătatea estică”. El spune că Moldova, Ucraina și Georgia au făcut progrese și este nevoie de un nou dinamism. #PE

Ca recomandare de lectură: Deși presa din România nu a dat mare importanță, ar fi interesant de citit ce s-a întâmplat, de fapt, în Zimbabwe, acolo unde armata a dat o lovitură de stat și a preluat controlul, iar președintele țării a fost reținut.