România are cei mai optimiști miniștri. În timp ce omologii lor din alte țări europene se luptă pentru a obține condiții speciale chiar și în embargouri, ai zice că nimeni din guvernul României nu crede că vom fi afectați de războiul din Ucraina.

De multe ori în ultimii ani, semne serioase de întrebare privind capacitatea statului român de a face față unei situații au apărut abia când un înalt oficial ne-a asigurat că totul va fi în regulă. Între „avem tot ce ne trebuie” de duoă incendiul din Colectiv și „avem stocuri suficiente” spus după declanșarea războiului de la granițele României nu este o foarte mare diferență. Nu ne rămâne să sperăm decât că actualii guvernanți chiar au date solide în spate și nu dau dovadă de optimism gratuit.

Comisia Europeană vrea interzicerea totală a importurilor de țiței și produse petroliere din Rusia până la sfârșitul anului. În timp ce alte state din estul Europei, precum Ungaria, Slovacia sau Bulgaria, cer UE excepții de la embargo pentru a nu-și afecta securitatea energetică, România susține total decizia. „Nu se pune problema să nu fim pregătiți sau (ca decizia UE - n.r.) să ne ia pe nepregătite”, asigură ministrul energiei, Virgil Popescu.

La fel de optimist e ministrul și când vine vorba de securitatea aprovizionării cu gaze, deși zăcămintele din Marea Neagră sunt tot pe fundul apei la 12 ani de când au fost descoperite și vor mai sta acolo cel puțin patru ani.

Ministrul agriculturii spune și el că securitatea alimentară a României nu este amenințată, că sunt suficiente stocuri până la viitoarea recoltă și că nici nu s-a pus problema opririi exporturilor, așa cum au discutat alte state din regiune.

De asemenea, deși a rămas cu doar o fabrică de zahăr funcțională și oricum doar 25% din producție mai era produsă local chiar și anul trecut, Adrian Chesnoiu ne asigură că nu „va urma nicio criză a zahărului”, deși o parte din import provenea chiar din Ucraina.

Și exemplele pot continua cu alți miniștri sau chiar șeful statului care ne-au asigurat că România nu va fi atrasă în conflictul din Ucraina, că umbrela NATO este suficientă pentru a nu ne îngrijora de posibilitatea unui război cu Rusia. Ba chiar președintele Klaus Iohannis spune chiar că nici în privința Republicii Moldova nu există „informații concrete” că ar fi amenințată de Rusia.

Cu atât optimism la vârf, te întrebi uneori de ce nu merg lucrurile mai bine în România!

Recomandarea zilei: Cât de mult depinde economia mondială de petrolul și gazele din Rusia (via BBC)