Se caută un premier. E nevoie și de o coaliție. Dar mai ales e nevoie ca unii politicieni să lase mândria deoparte și să vrea să construiască.

Criza politică se prelungește, dar PNL încă mai joacă la două capete. Liberalii nu se hotărăsc dacă preferă varianta reînnodării prieteniei cu USR sau a amiciției cu PSD. Le e și cam greu să se decidă asupra unui nume de prim-ministru, dar aici jocurile par mai simple. USR nu-l vrea pe Cîțu, iar PSD ar vrea propriul premier.

Dar viitorul guvern depinde de ce vrea de fapt președintele Klaus Iohannis, pentru că PNL pare că îl ascultă orbește și pentru că politicienii liberali par uneori a ave amai multe toane ca un copil de trei ani. Măcar viitorii foști liberali - aripa Orban a PNL - au o poziție tranșantă: nu vor vota un guvern PNL-PSD.

PSD cere poziția de premier, o opțiune justificată de altfel și de faptul că au cele mai multe mandate în Parlament, mai ales după ce grupul liberal s-a subțiat prin plecarea adepților lui Ludovic Orban.

Rămâne de văzut dacă Iohannis își va călca pe mândrie și va numi încă un premier PSD, doar pentru a favoriza renașterea unei alianțe care pe vremuri l-a propus ca prim-ministru, după ce s-a lăudat un an întreg că a eliminat „pe-se-dee” de la guvernare.

Evident că Florin Cîțu nu vrea un premier PSD și tot ar vrea să se autopropună, dar este și mai clar că niciun alt partid nu îl vrea pe el ca șef al guvernului. Ba chiar și UDMR pare să aibă propria sa propunere de premier.

Cert este că mediul politic autohton pare uneori un teren de joacă pentru copii, cu tantrumuri din aproape toate părțile și jucării aruncate cu prea mare ușurință. În acest timp, în lumea reală, mor zilnic sute de oameni din cauza unei pandemii pe care acei copii mari o declarau încheiată acum câteva luni.

De citit: Ce se întâmplă când politicienii pierd contactul cu oamenii - Cum a ajuns un sat săsesc să voteze un primar AUR