Avem procurori-șefi. Controversați. Unii dintre ei, nedoriți de colegii lor din CSM. Dar toți trei sunt adorați de președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a agreat că Gabriela Scutea poate fi șefa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Nicu Bologa va prelua șefia DNA, iar Elena-Giorgiana Hosu va conduce DIICOT, în pofida opiniilor publice defavorabile și chiar a CSM.

Ba mai mult, s-a declarat încântat să-i desemneze sau, în cuvintele președintelui, „Mi-a făcut mare plăcere să-i numesc pe funcție”.

Faptul că procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii nu îi consideră pe doi dintre cei trei potriviți pentru respectivele funcții nu l-a deranjat pe Klaus Iohannis. Șeful statului a spus că propunerile ministrului Cătălin Predoiu au fost „foarte bine motivate și foarte bine elaborate”, în timp ce avizul CSM i s-a părut „parțial destul de superficial”.

Nici premierul Ludovic Orban nu pare deranjat că președintele Iohannis a numit la conducerea celor mai importante parchete din România candidați considerați nedemni de respectivele funcții chiar de colegii lor. Orban a amintit că și Laura Codruța Kovesi a primit, la vremea ei, aviz negativ de la CSM.

De cealaltă parte, USR amintește că președintele Iohannis și PNL susțineau, nu de mult, că procurorii șefi nu pot fi numiți fără avizul CSM atunci când Tudorel Toader a propus-o de trei ori pe Adina Florea la șefia DNA.

Sigur, argumente se pot găsi de ambele părți, dar ministrul justiției și, mai ales, președintele ar trebui să vină cu exlicații mai solide pentru a arăta de ce au trecut peste recomandările Comisiei Europene din MCV și ale Comisiei de la Veneția. Deocamdată, ce a spus președintele despre avizul CSM se aplică și propriei sale explicații: „Parțial destul de superficial”.

******

În ceea ce privește implicarea României în afacerile europene, Iohannis participă în aceste zile la un summit extraordinar, la Bruxelles, pentru a decide viitorul bugetului UE. Pentru moment, discuțiile nu au dus la niciun compromis. De altfel, nici președintele nu era extrem de optimist înainte de startul Consiliului.

Fostul președinte Traian Băsescu este destul de pornit împotriva politicii anunțate de Comisia Europeană. El spune, într-un interviu acordat EURACTIV.com, că Pactul ecologic riscă să creeze mari tensiuni în UE și că banii propuși pentru România sunt mult prea puțini.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a discutat cu omologul său german, Heiko Maas, despre Schengen, dar și despre parcursul european al Republicii Moldova.

În tot acest timp, leul atinge un nou minim față de euro.

****** 

Recomandarea zilei: Rusia îl vrea pe Trump președinte și a doua oară