Planul PSD de „reformă” a justiției continuă netulburat, dar discuțiile în spațiul public se învârt asupra cerințelor UE și a urmăririi corupților, și nu asupra actelor ilegale.

Camera Deputaților a adoptat la viteză maximă cele trei legi ale justiției retrimise Parlamentului de CCR pentru unele abateri de constituționalitate. Comisia condusă de Florin Iordache nu a avut nicio tresărire când a mai luat una dintre atribuțiile președintelui, cea de a numi șefii Curții Supreme.

În schimb, PSD este preocupat de ce Comisia Europeană a cerut informații privind stabilirea pașilor de urmat în cazuri de înaltă corupție, iar Ministerul Justiției vrea neapărat să desecretizeze protocoalele de cooperare dintre parchete și SRI, care, între timp, nici nu mai sunt în vigoare. Parchetul General a trimis aceste protocoale către ministru și CSM, dar analizează încă modalitatea legală prin care pot fi făcute publice.

Deși a fost în funcții înalte de conducere a statului în ultimele două decenii, șeful Senatului, și al ALDE, spune că nu s-a intersectat prea mult cu reprezentanții serviciilor secrete - adică, în cuvintele lui, nu s-a „frecat de zona asta” - dar Călin Popescu Tăriceanu continuă să acuze existența statului paralel, adică „persoane și instituții care au funcționat într-o formulă ocultă, alteori la vedere și prin care au reușit să scurt-circuiteze instituțiile democratice și legitime ale statului în luarea deciziilor”.

Despre rezolvarea cazurilor de corupție sau prevenirea, limitarea efectelor corupției nu mai vorbește însă nimeni din coaliția de guvernare.

În schimb, știrile din Europa ne arată ce poate face o justiție liberă: fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost reținut de autorități într-o anchetă privind presupusa finanțare ilegală a campaniei electorale pe care a câștigat-o în 2007.

Tot din Europa vin și vești bune: localitățile din blocul comunitar se pot înregistra pe portalul WiFi4UE pentru a obține finanțare din partea UE pentru instituirea unor puncte de acces public și gratuit la internet wireless. #PE

Recomandarea de lectură: Facebook sub asediu.