După ce Gabriela Firea a vrut să-i arate lui Iohannis că și ea se pricepe la biciclete, propunându-i președintelui să facă schimb de roluri, liderii PSD se întrec în pelerinaje în Țara Sfântă.

Reprezentanții coaliției PSD-ALDE și președintele Klaus Iohannis s-au antrenat într-un război al declarațiilor pe aproape toate temele care, nu numai că nu duce nicăieri, dar mai și abate atenția conducătorilor de la lucrurile cu adevărat importante pe care ar trebui să le facă.

După ce Iohannis a criticat traficul din București, de pe bicicletă, primarul Gabriela Firea s-a oferit să facă schimb de locuri cu președintele pentru ca și liderul statului să vadă că nu e ușor la Primăria Capitalei. Despre ce soluții pentru îmbunătățirea traficului a gândit municipalitatea însă nu se vorbește.

Iohannis s-a oferit să aplaneze disputele dintre PSD și conducerea băncii centrale pe tema politicilor monetare, dar ministrul finanțelor a refuzat propunerea, spunând că, deși guvernul critică BNR, asta nu înseamnă că cele două instituții nu colaborează. „Cred că nu este nevoie de o mediere. Avem un Guvern, avem o relație instituțională cu Banca Națională a României, am spus și cu alte ocazii că, în calitate de ministru al finanțelor, am avut discuții cu domnul guvernator (al BNR - n.r.), așa că nu cred că este nevoie să avem o astfel de mediere din partea unei alte instituții a statului”, a spus Eugen Teodorovici.

În loc să vină, spre exemplu, cu soluții și cu proiecte pentru rezolvarea aglomerației din penitenciare, astfel încât legiuitorul să nu mai trimită deținuții să-și ispășească pedepsele de acasă, Tudorel Toader continuă să se agațe de ideea schimbării șefei DNA. Toader susține că el a prezentat argumente manageriale și juridice în propunerea de revocare a Laurei Codruța Kovesi, în timp ce Klaus Iohannis a dat un răspuns pur politic. Ne întrebăm însă dacă nu cumva un raport de evaluare a managementului de la Ministerul Justiției i-ar fi la fel de nefavorabil lui Tudorel Toader.

De cealaltă parte, Iohannis a dat curs unei cereri a DNA, cea de încuviințare a urmăririi penale a unui fost ministru, Sebastian Vlădescu, într-un dosar privind o presupusă mită de 20 de milioane de euro.

În tot acest război al declarațiilor, România riscă să uite care sunt de fapt obiectivele de dezvoltare și s-ar putea ca, peste câțiva ani, să ne trezim că primim mai puțini bani de la Uniunea Europeană, în contextul în care respectarea statului de drept și a valorilor democratice ar putea deveni criteriu de alocare a fondurilor. Comisia Europeană creionează în aceste zile ultimele detalii ale propunerii sale de buget pentru perioada 2021-2027 și observatorii estimează că estul ar putea primi mai puține fonduri de coeziune, și în contextul disputelor dintre Bruxelles și Budapesta sau Varșovia. #politicadecoeziune

Nu-i nimic, liderii PSD nu par interesați de a-l convinge pe Jean Claude Juncker că merităm mai mulți bani, dar pleacă în pelerinaj la Ierusalim. Doar să nu rămânem noi cu fața la Zidul Plângerii.

Recomandarea zilei: Camaraderia dintre Macron și Trump, în imagini.