Cum noul coronavirus nu va dispărea prea curând, europenii încearcă să se adapteze la noua situație, luând noi măsuri de relaxare. Totodată, la nivel european se pregătește un plan de reconstrucție economică.

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au propus un plan de redresare economică a UE în valoare de 500 miliarde de euro. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat propunerea, precizând că ea este ”în sensul celei pregătite de Comisia Europeană”.

Planul Comisiei urmează să fie prezentat până la sfârșitul acestei luni. În pregătirea acestui anunț, Ursula von der Leyen a lansat discuții cu șefii de stat și de guvern. Președintele Klaus Iohannis i-a spus că propunerile trebuie ”să țină seama de nevoile fiecărui stat membru în parte, să fie echilibrate, proporționale și corect prioritizate, astfel încât să se asigure un răspuns concret la provocările existente”.

Premierul Ludovic Orban s-a dus la ”Ora prim-ministrului” în Camera Deputaților pentru a le comunica deputaților ce planuri de redresare economică are, dar dezbaterea s-a transformat, ca de obicei, într-un ping pong al acuzațiilor.

Am reținut, totuși, că Orban a vorbit de realizarea unui fond de investiții pe modelul polonez și de identificarea unor surse de finanțare pentru susținerea IMM-urilor. Premierul a mai spus că ce se poate produce în România ar trebui să fie produs în România. 

Obiectivul imediat al BNR rămâne asigurarea lichidității necesare finanțării cheltuielilor statului și economiei în condiții de stabilitate relativă a cursului de schimb și de reducere graduală și sustenabilă a dobânzilor, a susținut Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. într-una dintre rarele declarații făcute de la declanșarea pandemiei de COVID-19.

După două luni de restricții europenii iau tot mai multe măsuri de relaxare, în speranța că nu va crește numărul infectărilor.

România a intrat într-o stare de alertă care a venit cu o ridicare a unor restricții. Dacă lucrurile merg bine, în iunie urmează o altă fază a relaxării. Deocamdată, trebuie să vedem efectele  celor trei zile de relaxare, ministrul sănătății explicând că riscul adunărilor de oameni din timpul weekendului este să genereze ”microfocare” de infecție. Acest lucru se va vedea începând de joi.

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - Fang Fang: The Wuhan writer whose virus diary angered China