Europa se reașează pentru ultimele luni înaintea alegerilor de anul viitor. România încă se luptă cu pesta porcină și a făcut din Ciorbea cel mai dorit dintre oficiali.

S-au încheiat lucrările unui nou summit al Consiliului European, fără un acord asupra Brexit, dar cu unele concluzii privind securitatea, migrația și relațiile externe ale UE.

Ca de cele mai multe ori, mai interesante au fost discuțiile dinainte de summit, cu importante întâlniri ale marilor grupuri politice europene. Socialiștii au dat startul campaniei interne privind alegerea candidatului cap de listă, dar PSD - unul dintre cele mai mari partide din PES - nu și-a trimis reprezentanți la întrunirea de la Bruxelles. De cealaltă parte a spectrului politic, la întrunirea popularilor au fost certuri aprinse pe tema atitudinii lui Viktor Orban, premierul Ungariei, și discursului acestuia apropiat de extremism.

Pare-se că urmează multe luni de neliniște, atât legate de Brexit, cât și de rearanjarea forțelor politice în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019. Într-un interviu acordat EURACTIV, eurodeputatul Daniel Buda a explicat că discuțiile asupra bugetului viitor al UE sunt foarte serioase și consistente, dar că nu se vor finaliza până la alegeri. În același timp, fermierii se tem că UE nu va reuși să adopte prea curând legislația privind practicile comerciale neloiale, dar unii deputați europeni încă mai speră să grăbească procesul. #AGRI

La estul UE, Republica Moldova nu mai pare atât de interesată de integrarea europeană. Deputații moldoveni au respins inițiativa legislativă care prevedea introducerea vectorului integrării europene în Constituția Republicii Moldova.

La București, în schimb, ministrul agriculturii vede conspirații în extinderea epidemiei de pestă porcină africană. Și autoritățile de aici au o problemă legată de legislație - ordonanța pentru modificarea legilor justiției care a intrat deja în vigoare, în timp ce cel care ar fi trebuit să o conteste se află în vacanță. Din SUA, Victor Ciorbea a explicat de ce nu și-a delegat atribuțiile de Avocat al Poporului pentru sesizarea Curții Constituționale. Iar acest act normativ nu va aduce pacea socială mult-sperată în anul Centenarului, consideră președintele Klaus Iohannis.

Recomandarea de lectură este un text despre o organizație care face investigații jurnalistice care îi fac invidioși chiar și pe cei ce lucrează în servicii de securitate - Bellingcat.