Coaliția a agreat, în fine, celebrul plan de reziliență, de 30 de miliarde de euro, iar Comisia Europeană a venit cu propunerea sa de „pașaport de pandemie”.

Coaliția guvernamentală s-a pus de acord, după luni de discuții, asupra modului în care vor fi investite cele 30 de miliarde de euro pe care UE i-a alocat României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că planul național este gata să fie transmis Comisiei, imediat ce este aprobat de guvern.

Comisia Europeană are însă multe pe cap în această perioadă, iar gestionarea preconizatei redeschideri a economiilor după ce o parte semnificativă a populației se vaccinează este sus pe listă. Executivul european a cedat presiunilor puse de mai multe state și a venit cu o propunere de certificat pentru ușurarea călătoriilor în UE. Adeverința electronică verde va arăta că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19 sau a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Așa-zisul „pașaport de vaccinare” a fost solicitat de mai multe țări europene, în special cele dependente de turism, dar și de state extracomunitare care vor să încheie acorduri bilaterale cu parteneri din Europa.

Curios, propunerea unei adeverințe de vaccinare vine chiar în momentul în care mai multe state din UE au suspendat vaccinarea cu unul dintre vaccinurile aprobate la nivel european, după ce au făcut scandal că livrările sunt cu mult mai mici decât cele agreate.

România însă nu a suspendat vaccinările cu AstraZeneca, iar șeful statului spune că nu există niciun motiv să nu folosim toate vaccinurile aprobate în UE. Cu atât mai mult cu cât și OMS a recomandat continuarea vaccinării, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a spus că beneficiile vaccinului AstraZeneca atârnă mai mult decât riscurile.

În alte știri:

Șeful PNL nu este un fan al declarării UE „zonă de libertate LGBTIQ”

Premierului i se pare că Ministerul Sănătății nu comunică suficient despre pandemie și vaccinuri

Primăria Alba Iulia caută influenceri pentru a promova un proiect pe fonduri UE destinat romilor #MINDSET

Ziua matematicii

Recomandarea zilei: De ce nu asistăm la un boom al nașterilor după un an de pandemie (via BBC)