Lupta dintre Dragnea și Ponta se întețește, fostul premier reușind să ia mai mulți parlamentari din PSD.

Partidul Pro România, fondat de Victor Ponta, Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu, și-a lansat luni agenda politică 2018 - 2024. Fostul premierul a anunțat că are deja 11 parlamentari, cei mai mulți veniți de la PSD, și vor urma și alții.  Ponta a susținut că nu vrea ca noii mișcări politice să i se alăture și ”baronetul”.

După ce ne-a tot ”amenințat” cu un mare miting de un milion de oameni, PSD și-a redus ambițiile: își propune să adune circa 65.000 de oameni, cel mai probabil pe 9 iunie, pentru susținerea premierului Viorica Dăncilă.

Infringementul Comisiei Europene privind prezumția de nevinovăție a dat apă la moară coaliției guvernamentale. Declarațiile lui Tăriceanu și ale lui Iordache arată că PSD-ALDE se va folosi de un banal infringement pentru a da o nouă lovitură legilor Justiției.

Că tot a fost Ziua Românilor de Pretutindeni, pe 28 mai, prilej de mesaje pompoase din partea politicienilor, Eurostat a anunțat că aproape o cincime (19,7%) dintre cetățenii români cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani avea, în 2017, rezidența în alt stat membru al Uniunii Europene. Procentul românilor de vârstă activă ce locuiesc în altă țară UE este de departe cea mai ridicată în rândul statelor europene. 

Pe plan european, Comisia e preocupată de protejarea mediului și vine cu două măsuri în acest sens: reducerea articolelor din plastic de unică folosință, pentru a reduce deșeurile marine, și reutilizarea, în mai mare măsură, a apei reziduale pentru irigații agricole pentru a reduce consumurile energetice și impactul asupra mediului.

O altă preocupare, în contextul discuțiilor privind viitorul buget UE, o constituie migrația. Într-un interviu acordat EurActiv.ro, eurodeputatul Siegfried Mureșan spune că UE are nevoie de un buget suficient pentru migrație pentru a putea face față unei noi crize. #PE

Refuzul președintelui italian de a accepta un ministru al Economiei profund eurosceptic va duce, cel mai probabil, la alegeri anticipate. Detalii despre ”coșmarul” italian în recomandarea de lectură - Reuters: The EU’s Italian nightmare.