Cu ajutorul PSD, România a mai marcat o premieră în Uniunea Europeană.

De aproape trei ani de zile, guvernele PSD dau motive de stupoare nu doar pe plan intern, ci și pe plan internațional. Când în 2017 ne miram că PSD își dărâmă propriul guvern prin moțiune de cenzură, nimeni nu-și imagina ce alte subiecte de mirare ne va mai da conducerea social-democraților.

Dar PSD a fost mai apoi partidul care a atacat pe toate planurile și a încercat să împiedice numirea unui român în fruntea unei instituții europene (Laura Corduța Kovesi), clamând în același timp că românii sunt considerați cetățeni de mâna a doua în UE și certând opoziția că atacă români, când USR și PNL spuneau că Rovana Plumb nu este un candidat potrivit pentru Comisia Europeană.

Atacurile la justiție și asupra statului de drept au stârnit o asemenea furie la Bruxelles, încât prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, a amenințat cu instituirea unui mecanism special pentru România, dacă guvernul nu se potolește.

Acum, România mai marchează o premieră - candidatul propus de PSD pentru Comisia Europeană a fost respins de Comisia Juridică a Parlamentului European, din cauza suspiciunilor privind conflicte de interese. Sigur, Rovana Plumb nu este singura respinsă de această comisie, nici candidatul Ungariei nu a trecut testul, dar László Trócsányi nu a fost admis din cauza legăturilor dintre firma sa de avocatură și legislația promovată de guvernul lui Viktor Orban, nu pentru tranzacții financiare dubioase.

Președintele Klaus Iohannis a cerut imediat retragerea candidaturii lui Plumb, la fel și opoziția, iar însăși Plumb a transmis că ea nu a fost informată de decizia Comisiei Juridice, deși ea a fost audiată, cu ușile închise, de membrii Comisiei. În schimb, PSD a dat vina pe opoziție pentru „subminarea intereselor țării” și pentru că ar călca în picioare imaginea României în plan extern, deși nu opoziția a propus un candidat cu serioase probleme de imagine, pentru că cele juridice au fost parțial rezolvate de parlamentarii PSD când au împiedicat urmărirea penală a Rovanei Plumb, neridicându-i imunitatea.

Nu este clar ce se va întâmpla mai departe, Parlamentul European consideră că validarea Rovanei Plumb este suspendată, dar guvernul român nu este forțat încă să facă o altă nominalizare. 

Într-o altă parte a țării, propaganda mai prezentă nu este cea a PSD, ci cea rusă. Pe o porțiune de aproape 60 de kilometri de la vama Albița, spre Vaslui, în interiorul României, poate fi recepționat un post de radio juridic inexistent în Republica Moldova și România – „Sputnik FM–Moldova”. Acesta nu are licență ca post de radio, dar închiriază spațiu de emisie de la stațiile locale din Republica Moldova, fără nicio piedică din partea autorităților moldovene sau a celor române. #NED

Peste Ocean, Donald Trump se confruntă cu acuzații aproape la fel de serioase ca cele din ancheta privind ingerința rusă în alegerile din 2016. Democrații au pornit procedura de suspendare, dar Trump reclamă din nou „vânătoarea de vrăjitoare”.

Recomandarea de lectură este o paralelă între acuzațiile aduse lui Trump și scandalul Watergate, din Vox.