Primarul te vrea blond. Sau cum ceea ce ar părea un banc de carantină a devenit realitate pentru locuitorii unei părți a Bucureștiului.

Chiar și în stare de urgență, România nu încetează să fie surprinzătoare. Ba parcă subiectele devin chiar mai aiuritoare.

Primarul sectorului 6 din Capitală s-a gândit că o soluție pentru dezinfectarea părții de oraș pe care o păstorește este stropirea cu apă oxigenată. Din elicopter. „O ploaie de sănătate”, spune Gabriel Mutu.

Alți oameni au găsit o utilizare mai cu folos a unei aeronave. Un avion C-27 J Spartan al Forțelor Aeriene Române a adus joi în România 100.000 de măști de protecție tip FFP2 și FFP3 din Turcia.

În timp ce oameni inimoși construiesc un spital modular în curtea spitalului Elias din Capitală, Guvernul trimite militarii să salveze spitalul din Suceava, după ce managerul interimar și-a dat demisia la doar o săptămână de la numire.

Dar autoritățile din toată țara arată că sunt tot mai depășite de situație, iar coronavirusul a infectat chiar și „crema” specialiștilor în boli infecțioase. Dar, după cum amenința recent chiar șeful statului, autoritățile par să fie mult mai preocupate de amenzi, decât de testări.

Și totuși, să vedem și partea pozitivă a acestei crize - nu ne-am fi închipuit în urmă cu o lună că România va ajunge vreodată să elibereze rețetele medicale online.

Și tot la capitolul pozitiv notăm și reacțiile rapide ale unor oameni de afaceri, care au văzut un potențial și în acest context și și-au adaptat producția la cerere. Din păcate însă, nu toate afacerile au șanse să se adapteze în aceste zile, iar numărul șomerilor crește rapid de la o zi la alta.

În acest context, inițiativa Comisiei Europene de a pune la dispoziție nu mai puțin de 100 de miliarde de euro pentru protejarea locurilor de muncă este extrem de binevenită - rămâne să vedem și cât va putea atrage România.

Totuși, să nu uităm, România a înregistrat joi cel mai tragic bilanț zilnic de la debutul epidemiei de coronavirus: 22 de decese au fost confirmate. În total, în România au fost raportate peste 2.700 de infectări cu noul coronavirus, iar la nivel mondial a fost depășit milionul de cazuri.

Recomandarea de lectură: Efectele pandemiei asupra naturii, din The Atlantic