Decizia privind reluarea de la zero a anchetei în dosarul Revoluției completează un tablou destul de sumbru al unei Românii măcinată de pandemie, criza creșterii prețurilor și circul nesfârșit din politică.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluției în care sunt judecate mai multe persoane, printre care fostul președinte Ion Iliescu și fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu. Asta înseamnă că ancheta va fi reluată de la zero. Instanța supremă a exclus mai multe probe, astfel că munca procurorilor militari va fi și mai dificilă.

Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” solicită public demisia șefului Secției Parchetelor Militare, magistratul Cătălin Ranco Pițu și susține că e datoria legală și morală a Procurorului General și a ministrului justiției să stabilească dacă au existat ”culpe, neglijențe ori rea-voință în instrumentarea celui mai important dosar din punct de vedere istoric, cu care a fost investit Ministerul Public, urmare a evenimentelor din 1989”.

Atât a fost tergiversat acest dosar, încât oamenii, mai ales cei care și-au pierdut apropiați în acele zile tulburi, nu mai speră că se va face vreodată dreptate.

Ritmul lent al dosarului arată problemele din justiția română nereformată și ea, ca și alte domenii din România. Am stat confortabil atâția ani, mângâindu-ne cu succesele DNA, timp în care am ignorat tarele sistemului judiciar, care a făcut praf și alte dosare importante, precum dosarul Țăndărei sau cele care vizează politicieni. Nu mai vorbim de judecătorii și judecătoarele care consideră că niște fetițe pot consimți relații sexuale cu bărbați.

În timp ce autoritățile statului nu sunt în stare să ofere o ”încheiere” unui moment dureros din trecut, nici prezentul nu ne oferă motive de optimism. 

Ignorând pandemia, politicienii se ocupă de lucruri importante pentru ei și prea puțin folositoare pentru populație. 

Negocierile PSD-PNL-UDMR ”nasc” fel și fel de idei năștrușnice, precum rotația în trei la funcția de premier. Cele trei partide fac planuri fanteziste, uitând că în România coalițiile n-au durat niciodată prea mult.  

PSD vrea renegocierea PNRR și creșterea veniturilor statului, inclusiv prin taxarea "luxului".

Și Guvernul Cîțu pregătește două taxe: una de 4% asupra tuturor platformelor de filme și seriale și una de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost. ”Nu vom introduce taxe noi”, spunea cândva Florin Cîțu. 

Pe lângă nerespectarea promisiunilor, noul președinte liberal e ocupat și cu mazilirea predecesorului său. Atacurile lansate de Ludovic Orban la adresa noii conduceri a PNL și a președintelui Klaus Iohannis vor fi discutate în următorul Birou Executiv al partidului. E drept că nici Orban nu se mai simte bine în PNL și se gândește la un nou proiect politic. Tot cu oameni vechi. Cei noi se uită spre alte zări, dincolo de granițele unui stat nefuncțional. 

Recomandarea de lectură a redacției: Recorder - Poliția Română, în misiune de autodistrugere