Cazul șefilor din poliție care s-au întâlnit cu niște interlopi nu a făcut prea multe valuri nici în presă și nici în rândul opiniei publice. Ceea ce într-o țară cu democrație reală ar fi provocat un scandal uriaș, în România e tratat cu indulgență.

Cotidianul Adevărul a publicat marți imagini video cu ofițeri de rang înalt din Poliția Română care s-au întâlnit cu Elvis Pian și reprezentanții Clanului Duduianu în noaptea de 8 spre 9 august, pentru a negocia condițiile de înmormântare a lui Emi Pian. Imaginile confirmă versiunea relatată de Elvis Pian, fratele lui Emi Pian, care a spus că s-a întâlnit cu șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, cu șeful Poliției Sector 5, Cătălin Păștin, și cu șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet.

Nici ministrul de interne, nici Poliția Română nu s-au obosit să iasă cu vreo reacție după publicarea imaginilor. Tăcere totală, deși întâlnirea aruncă o umbră foarte urâtă asupra șefilor din poliție, care, oricum, nu se bucură de o apreciere prea mare în rândul populației.

Premierul Ludovic Orban tace și el, în timp ce președintele Klaus Iohannis nu se bagă, nu e treaba lui.

Întrebat de imaginile publicate de Adevărul, Iohannis a declarat că a cerut explicații ministrului de interne Marcel Vela cu mult înainte de apariția imaginilor, dar nu e rolul său să explice ce s-a întâmplat. El a mai spus că le cere șefilor din poliție și ministrului Marcel Vela să dea explicații. Probabil nu se vor grăbi prea mult. Vela e ocupat să se pozeze cu câini simpatici, în timp ce casa-i arde.

Nici opinia publică nu e prea preocupată de subiect, deși legăturile celor care ar trebui să-i protejeze pe cetățeni cu niște interlopi sunt un motiv cumplit de serios de îngrijorare. O fi de vină vara. 

La Bruxelles, lucrurile nu se derulează cu atâta nepăsare. Comisarul pentru comerț, Phil Hogan, și-a dat demisia, după ce a încălcat regulile privind lupta anti-COVID-19 din propria țară, Irlanda. Să ne amintim cât de ușor s-a trecut la noi peste cazurile politicienilor care nu se simt obligați să respecte regulile, în timp ce le cer cetățenilor să o facă.

Alte știri:

Iohannis: Patentul pentru traseism este la PSD. Terminatul lui ține de alegători

Alegeri locale 2020: Peste 100 de candidați luptă pentru Primăria Capitalei și primăriile de sector

Marcel Ciolacu: Moțiunea de cenzură se va vota luni

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, anunță că este infectat cu coronavirus

Aurescu: România va oferi 100.000 € pentru jurnalismul independent și societatea civilă din Belarus

Erdogan nu dorește să facă ”nicio concesie” în disputa cu Grecia privind gazele din Marea Egee

Recomandarea de lectură a redacției: Spiegel Online - Longitudinal Study on Unconditional Basic Income Launches in Germany