Autoritățile arată a fi depășite de criza pestei porcine, dar transmit publicului să nu mai comenteze măsurile luate, că ele se luptă cu cel mai mare flagel din ultimele decenii. Cam la fel zic și despre justiție.

Criza pestei porcine africane a intrat în faza pe acuzații, Guvernul spune că ne confruntăm cu cea mai gravă situație de decenii, dar insistă că și-a făcut și își face treaba, asta după ce chiar și președintele Klaus Iohannis a acuzat incompetența Executivului în gestionarea crizei.

Ministrul Petre Daea s-a rățoit la jurnaliștii care încercau să afle de ce s-a acționat cu întârziere, șeful Autorității Sanitar-Veterinare a făcut istoricul maladiei în Europa, ajungând chiar să compare pesta porcină cu epidemiile de ciumă care făceau ravagii în rândul populației umane în urmă cu sute de ani, dar oficialii nu au explicat de ce nu s-au aplicat măsuri existente în legislația emisă de guvernul Cioloș în urmă cu doar doi ani.

Dacian Cioloș a spus și el că nu pricepe cum un ministru care nu s-a priceput să ia măsuri de împiedicare a răspândirii virusului este lăsat să gestioneze criza, dar Petre Daea e ferm pe poziții.

Ministrul a dat asigurări că vor fi plătite despăgubiri crescătorilor de porci afectați, a sugerat că președintele Iohannis este de vină pentru întârzierea acestora, pentru că din cauza lui nu s-a votat încă rectificarea bugetară, dar niciun oficial nu a vorbit de sutele de mii de locuri de muncă pierdute în marile exploatații comerciale.

Probabil că și crescătorii de porci vor îngroșa rândurile emigranților, dat fiind că România continuă să fie principala țară neafectată de conflicte sau crize majore din care populația pleacă - anul trecut, în fiecare zi au emigrat peste 600 de români. Așteptăm cifrele pe 2018.

Dar principala prioritate a guvernanților din ianuarie 2017 a fost sistemul de justiție, deși declarativ crearea de locuri de muncă și bunăstarea cetățenilor erau la loc de frunte. Acum, ministrul justiției trebuie să numească un nou șef al Parchetului anti-corupție, după ce a respins, discreționar, toți cei patru candidați din runda anterioară. De această dată, are de ales dintre șase.

Și după ce Rudy Giuliani a recunoscut că a luat bani pentru a-i trimite o scrisoare președintelui Iohannis pe tema protocoalelor dintre serviciile secrete și DNA, ba chiar de la o organizație care apără condamnați definitiv pentru acte de corupție, aflăm că Inspecția Judiciară tot nu vrea să comunice CSM protocolul semnat cu SRI. Nu-i nimic, probabil că șefii Inspecției vor fi promovați. La fel cum a fost promovat și comandantul represiunii protestului din 10 august.

Mai sunt doar patru luni și România va fi în centrul atenției în UE. Care sunt dosarele dificile pentru Președinția română a Consiliului UE și ce poziție va adopta Bucureștiul în privința tăierilor propuse de Comisia Europeană la politica de coeziune și cea agricolă aflăm dintr-un interviu acordat EURACTIV de ambasadoarea Luminița Odobescu. #politicadecoeziune

Recomandarea de lectură: Cum se folosește Rusia de neonaziști, motocicliști, huligani sau alți extremiști pentru a submina democrațiile occidentale - un material The Atlantic