Pregătirile pentru asaltul Rusiei în estul Ucrainei se întețesc, iar orice speranță de pace a dispărut pentru moment.

Rusia și Ucraina se pregătesc pentru o bătălie crâncenă în regiunile separatiste din estul Ucrainei. Negocierile de pace sunt uitate pentru moment, dar războiul informațional continuă în paralel cu cel de pe teren.

Rușii par să-și regrupeze forțele, potrivit informațiilor oferite de diverse surse occidentale, în timp ce ucrainenii continuă apelurile pentru mai mult sprijin, concomitent cu solicitarea unor sancțiuni mai drastice pentru limitarea efortului de război al Rusiei. În același timp, fiecare nouă zi aduce noi dezvăluiri privind ororile comise de armata rusă.

Deocamdată, Zelenski pare că are mai mult succes în ceea ce privește cererile de echipamente militare. SUA a anunțat noi livrări de armament către Ucraina, inclusiv elicoptere și transportoare, făcând astfel un nou pas - îndelung cerut și de administrația de la Kiev - livrarea de armament greu și nu neapărat defensiv.

UE a depășit, la rândul său, amorțeala din primele zile ale conflictului și anunță finanțarea unui nou pachet de echipamente militare pentru Ucraina.

Susținerea europeană pentru Kiev este pe mai multe planuri - ba chiar și oficiali români și-au anunțat deplasarea în capitala Ucrainei - dar Zelenski nu a avut încă succes în eforturile sale de a convinge UE să închidă robinetul de bani către Kremlin.

Deși mai multe state europene ar susține un embargo, și chiar Parlamentul European a votat o rezoluție în acest sens, UE nu pare pregătită să renunțe și la livrările de țiței și gaze naturale din Rusia. Mai mult, Ucraina pare că a călcat strâmb și în relația cu Germania, cea mai puternică voce împotriva embargoului impus produselor energetice din Rusia.

Însă, după cum au arătat primele săptămâni ale războiului, vor mai fi nenumărate ocazii pentru noi discursuri inspiraționale ale lui Volodimir Zelenski și, potențial, noi linii roșii încălcate de Rusia, ceea ce ar putea convinge și unii lideri mai îndărătnici.

Așa cum puțini își imaginau acum două luni că Suedia și Finlanda ar putea cere să intre în NATO în doar câteva săptămâni, nu mai e doar un exercițiu de imaginație să ne gândim la Europa fără nici măcar o moleculă de gaz rusesc.

Separat, Ucraina mai duce o luptă - aceea de a demonstra crimele de război comise de Rusia pe teritoriul său - recomandarea de lectură (via BBC).