Președintele Klaus Iohannis ne-a avertizat că nu întrevede o îmbunătățire a situației epidemiologice până la sfârșitul iernii. În aceste condiții, noi restricții sunt inevitabile.

După restaurante și teatre, a venit și rândul cazinourilor și „păcănelelor”. La doar o zi după ce a decis închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor și a sălilor de spectacol din Capitală, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență din București a decis interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci, dar și închiderea sălilor de jocuri de noroc și a cazinourilor.

Și în unele localități din județul Ilfov au fost anunțate restricții, în contextul în care datele privind epidemia de coronavirus arată noi și noi recorduri.

Autoritățile lansează și apeluri, pe lângă amenințarea cu amenzi și controale, dar președintele Klaus Iohannis a transmis clar că noi măsuri de restricție „sunt inevitabile”.

Iohannis a spus că nu este nevoie să fie închisă toată țara pe motiv că există anumite focare, dar evaluările vor decide zonele în care se impun restricții. „E bine să se acționeze local, țintit, acolo unde se răspândește cel mai bine boala”, a spus șeful statului.

Până la alegeri, probabil, nu se va închide țara, dar nimeni nu poate garanta ce urmează după aceea, mai ales că Iohannis nu crede că vom scăpa până în primăvară de epidemie.

„Nu cred că cineva își imaginează că situația epidemiologică peste trei luni va fi net mai bună în iarnă spre primăvară, față de 6 decembrie”, a spus președintele, într-o conferință de presă ținută la Cotroceni.

Iar șeful statului insistă pentru organizarea votului pentru parlamentare, pentru că „o democrație nu funcționează fără alegeri”.

Pe plan european, Parlamentul UE a adoptat două propuneri cu efect major.

Într-o rezoluție adoptată miercuri, Parlamentul European și-a prezentat propunerea privind un mecanism al Uniunii de protejare și consolidare a democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale. De mai mulți ani, eurodeputații cer un instrument care să protejeze bugetul UE atunci când un stat membru încalcă în mod sistematic statul de drept.

Pe de altă parte, europarlamentarii au susținut și un obiectiv mai ambițios în privința protecției mediului. Parlamentul European a votat în favoarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană cu 60% față de nivelul din 1990, până în 2030, peste nivelul de 55% propus de Comisie.

Recomandarea zilei: Se întâmplă și la case mai mari - proiecte de infrastructură care depășesc bugetul cu o sumă enormă, iar termenul de finalizare este extins repetat: noul aeroport din Berlin este în sfârșit gata, dar situația din industrie nu arată prea roz.