Unii lideri din PSD au cerut o conducere mai democratică a partidului. Apoi au votat în unanimitate propunerea de premier.

Democrație în unanimitate: PSD și-a ales, în Comitetul Executiv, propunerea de premier - al treilea într-un an - iar Viorica Dăncilă a luat toate voturile.

Probabil că partidul speră ca a treia încercare să fie cu noroc, după ce social-democrații și-au debarcat două guverne la șapte luni distanță, iar Viorica Dăncilă - de loc din Teleorman - pare chiar soldatul disciplinat de care avea nevoie Liviu Dragnea.

De altfel, nici măcar ea nu a știut să spună ce o recomandă pentru funcția de premier, răspunzând jurnaliștilor: „Președintele partidului a făcut declarații în acest sens”. Este adevărat că Dragnea o promovase anterior drept un europarlamentar „respectat la Bruxelles, cu relații foarte bune, pentru că este o femeie civilizată, este o femeie neconflictuală, este deosebit de comunicativă”, susținând că are o relație bună și cu oficialii din Comisia Europeană. Ce-i drept, România chiar ar avea nevoie de o relație bună cu Bruxelles-ul, după o relație mai degrabă inexistentă în perioada guvernării Tudose.

Un fel de unanimitate este și în rândul reprezentanților PSD din Parlamentul European, care și-au exprimat „sprijinul total” pentru numirea colegei lor ca premier. În schimb, alți europarlamentari români au criticat aspru propunerea, spunând că singura calitate a acesteia este obediența față de Liviu Dragnea.

„Clanul local a ajuns să domine din nou politica românească. În vremea lui Ceaușescu, era privilegiată zona Scornicești-Pitești-Târgoviște. În 2018, avem Videle-Alexandria-Roșiori”, spune Cristian Preda, în timp ce Cătălin Ivan o acuză pe Dăncilă de „incompetență severă”, iar Siegfried Mureșan întreabă „Chiar vreți un prim-ministru de Teleorman?” #PE

Până când președintele Klaus Iohannis va lua o decizie privind desemnarea viitorului prim-ministru, Guvernul este condus interimar de Mihai Fifor, ministrul apărării. Iohannis, care se vede astăzi cu partidele parlamentare, vrea „o procedură rapidă” pentru stabilirea unui nou guvern, fiindcă „această nesiguranță politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică și, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăși în interiorul PSD”.

De fapt, căderea guvernului Tudose are deja efecte. Dacă investitorii pe bursă nu au părut prea afectați de instabilitate, iar dobânzile au rămas pe loc, leul a căzut cu 0,7% până la un minim istoric în raport cu euro.

Dar pe lângă efectele de pe piețele financiare, demisia lui Mihai Tudose a dus și la o serioasă problemă de imagine în ochii unor potențiali investitori străini, pentru că a survenit chiar înaintea vizitei istorice a premierului Japoniei. Shinzo Abe a ajuns marți în România, dar nu a mai avut un șef al guvernului cu care să se întâlnească, în condițiile în care a fost însoțit de reprezentanții a peste 30 de companii japoneze interesate să investească în Europa de Est.

Recomandarea de lectură a zilei: O investigație internațională privind un binecunoscut social-democrat și afacerile lui din Madagascar, unde se ascunde de mâna justiției române.