Presa de peste Ocean a fost extrem de activă în a demonta greutatea scrisorii lui Rudolph Giuliani și a arăta lipsa de reprezentativitate a avocatului lui Donald Trump în privința politicii de la Washington.

Avocatul Rudolph Giuliani a recunoscut, în Washington Post, că nu știe de fapt prea multe detalii despre lupta anti-corupție din România. Avocatul lui Donald Trump a spus că poate ar fi trebuit să precizeze în scrisoare că nu vorbește în numele președintelui SUA, dar și-a imaginat că oficialii români știu asta.

De altfel, presa americană a analizat rapid subiectul scrisorii, subliniind că mesajul lui Giuliani este contrar poziției administrației de la Casa Albă. De altfel, chiar și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a trimis publicul spre aceste articole, spunând că ambasada nu poate comenta opiniiile unor „cetățeni particulari americani”.

Dacă Giuliani se arăta indignat de amestecul serviciilor secrete în investigarea faptelor de corupție ar fi interesant de știut ce părere are despre amestecul politicului în actul de justiție, reclamat tot mai mult de magistrați. Aproape 200 de magistrați au semnat o scrisoare adresată ministrului justiției, Tudorel Toader, pentru a-l critica pentru declarațiile făcute la adresa Ministerului Public, în speță a Procurorului General, Augustin Lazăr.

Dar justiția nu este singura preocupare a publicului autohton. Guvernul, prin vocea ministrului de finanțe, tocmai a anunțat că a rămas fără bani pentru urgențe. Banii s-au dus pentru calamitățile de la început de an, pentru pestă porcină, a explicat Eugen Teodorovici, dar acum suntem descoperiți în fața oricărui eveniment neplăcut ce ar putea avea loc în ultimele patru luni.

Pentru pesta porcină ar putea veni niște bani suplimentari de la UE, dar abia din bugetul de anul viitor, dar să ne rugăm pentru o iarnă blândă și o toamnă fără inundații, pentru că Guvernul are vistieria goală. #AGRI

Și apropo de bani europeni, ministrul francez de externe spune că statele guvernate de populiști, care nu respectă principiile fundamentale ale Uniunii Europene, nu ar mai trebui să primească sprijin financiar de la UE. Jean-Yves Le Drian se referea în special la Ungaria și Polonia, dar pare-se că și România se îndepărtează rapid de linia dorită de Bruxelles.

Recomandarea de lectură: O temă din The Economist pentru nenumărații șefi perindați pe la vârful Ministerului Educației: Ce putem învăța de la învățământul din Singapore.