Interesul pentru vaccinarea anti-COVID este în creștere, iar autoritățile nu pot satisface această cerere.

Judecând după funcționalitatea platformei de programare și liniile telefonice ocupate, numărul românilor interesați de vaccinarea anti-COVID-19 este foarte ridicat. Cu o cerere poate peste așteptări, autoritățile recunosc că ar putea avea probleme în a veni cu o ofertă consistentă.

Numărul centrelor de vaccinare este mult sub cel promis în faza a doua, poate și pentru că nici numărul de doze de vaccin nu este cel sperat. Pfizer, producătorul primului vaccin anti-COVID-19 aprobat în UE, și-a redus semnificativ livrările către statele europene, în unele cazuri chiar la jumătate, iar stocurile acumulate de guvern nu sunt suficiente pentru „a satisface cererea”.

Această veste a picat cum nu se poate mai prost. Activitatea de vaccinare tocmai își luase avânt, cu aproape 40.000 de doze administrate într-o zi, în timp ce un număr în creștere de persoane își manifestă interesul pentru a se vaccina, potrivit unui sondaj IRES.

În plus, autoritățile au anunțat noi categorii de persoane care se pot vaccina în etapa a doua, aflată deja în derulare. Totuși, pentru a proteja persoanele cele mai vulnerabile, platforma a suferit noi modificări, astfel încât persoanele în vârstă de peste 65 de ani și cele cu boli cronice să aibă prioritate la programare.

Până acum, peste 300.000 de persoane au fost vaccinate în România, iar guvernul se ține de obiectivul de 10,4 milioane de cetățeni vaccinați până în septembrie.

Pe de altă parte, numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 se menține pe o traiectorie descendentă, iar unele restricții ar putea fi relaxate, având în vedere că multe zone au ieșit din scenariul roșu al pandemiei. 

În alte știri:

UE vine cu noi resurse pentru combaterea impactului pandemiei

Eurodeputații vor noi sancțiuni contra Rusiei și oprirea proiectului Nord Stream

Europenii salută decizia lui Joe Biden de a readuce SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice 

Recomandarea zilei: Joe Biden Has a Europe Problem (The Atlantic)