Ar fi trebuit ca, după ”verdictul” Comisiei de la Veneția, lucrurile să fie clare în privința desființării Secției Speciale. Se pare însă că voința politică e destul de firavă chiar în cadrul coaliției de guvernare.

Repararea legilor Justiției a fost una dintre principalele promisiuni făcute de partidele din actuala coaliție guvernamentală în campania electorală. Până acum nu s-a făcut însă mai nimic.

Controversata Secție de anchetare a magistraților e încă în picioare, deși are zero realizări, dar politicienii la putere n-au găsit o soluție. Așa că au dat vina pe Parlament, până când ministrul justiției Stelian Ion a răbufnit la adresa colegilor din UDMR. Nici unii liberali nu prea ar dori desființarea Secției, care ar fi fost un prim pas spre refacerea legislației modificată în epoca Dragnea. 

Fără a învăța nimic din bugetele multianuale precedente, România va porni și de această dată cu întârziere în atragerea fondurilor europene. 

Uniunea Europeană a adoptat de câteva săptămâni politica de coeziune pentru exercițiul financiar 2021-2027, dar Bucureștiul nu are încă programele operaționale și nici nu le va avea prea curând.

Ministrul Cristian Ghinea spune că abia din septembrie vor fi trimise Comisiei Europene cele mai mature programe, urmând ca în primăvară cel târziu să fie aprobate pentru a le putea demara. 

Fostul ministru al finanțelor Alexandru Nazare a iscat o furtună într-un pahar cu apă, anunțând că România a cerut o nouă amânare în privința PNRR. Ministrul investițiilor și proiectelor europene susține că acesta e prost informat.

Și la Cotroceni duduie lucrurile. După ce a ”rezolvat” România Educată, președintele Klaus Iohannis lansează o dezbatere despre viitorul Europei.

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - Cuba protests: Arrests after thousands rally against government