Viorica Dăncilă s-ar vedea mediator transatlantic, dar nu-și poate convinge colegii de partid să nu voteze moțiunea decât amenințându-i cu tăierea fondurilor.

„Un proeuropean și un transatlantic convins”, premierul Viorica Dăncilă se imaginează un mediator între SUA și UE, dacă ar ajunge președintele României. Ea crede că România ar trebui să se comporte ca un facilitator de consens în cazul tensiunilor dintre UE și SUA.

Ne-o amintim doar pe Viorica Dăncilă cea „neconflictuală”, care ataca în stânga și în dreapta bărbații de stat din România pentru că aceștia criticau activitatea Guvernului.

Acum, în prag de moțiune de cenzură, Dăncilă a încercat o repliere, dar tot cu armele scoase. Doar că, în încercarea de a-și convinge colegii de partid să nu pactizeze cu adversarul, Viorica Dăncilă a adoptat tactica „biciul și morcovul”. 

Premierul le-a promis parlamentarilor PSD că va da drumul la bani în teritoriu, chiar în ședința de guvern de după moțiune, amenințându-i pe de altă parte că miza moțiunii nu sunt pozițiile ministeriale, ci dosarele penale și numirea procurorilor, potrivit unei înregistrări difuzate de Newsweek România.

Cumva, pare potrivit că această dezvăluire vine chiar în ziua în care DNA a trimis spre judecată un dosar de evaziune fiscală, în care este acuzat și fratele lui Sebastian Ghiță, un fost deputat PSD care s-a ascuns de justiția română în Serbia.

În același timp, DNA speră să primească până la sfârșitul anului o soluție în dosarul Tel Drum, în care este acuzat chiar fostul șef al PSD, Liviu Dragnea, aflat acum în închisoare pentru alte fapte de corupție.

Apropo, dacă Viorica Dăncilă vrea să-și exerseze talentul de mediator, ar putea încerca să stingă conflictul dintre propriul său ministru al justiției și șefa Consiliului Superior al Magistraturii. Președinta CSM, Lia Savonea, a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională, susținând că ministrul justiției e vinovat de „o ingerință gravă” în activitatea procurorilor de urmărire penală și de acțiuni de subminare a autorității CSM în calitatea sa constituțională de garant al independenței justiției.

Savonea nu a spus care sunt gravele ingerințe ale Anei Birchall, dar conflictul dintre cele două nu este de dată recentă, iar unul dintre motive a fost chiar menționat în discuția Vioricăi Dăncilă cu parlamentarii PSD - secția specială de investigare a magistraților. Șefa CSM ar vrea să o numească la conducerea acesteia pe Adina Florea, dar ministrul justiției crede că ar fi mult mai bine dacă numita secție ar fi desființată cu totul.

Dar Savonea este boicotată și de procurorii din CSM, iritați atât de insistența acesteia pentru numirea Adinei Florea, cât și de modificările legislative propuse de șefa CSM la legea ANI, sau de modul în care sunt convocate ședințele de plen. La rândul său, șefa CSM vrea să-i dea afară din Consiliu, pentru că ar bloca activitatea instituției.

Dăncilă, însă, pare că se ține departe de discuțiile fierbinți din justiție, preferând marți să abordeze chestiuni geopolitice. „A nu decide acum integrarea Balcanilor de Vest într-o formulă credibilă și cu o agendă previzibilă ar fi o greșeală strategică majoră în condițiile în care Uniunea Europeană nu mai este singurul jucător din Balcanii de Vest”, a spus Viorica Dăncilă, la primul Forum Regional organizat de PSD.

În context, vine și recomandarea de lectură: Cum lucrează serviciile secrete ruse pentru destabilizarea Europei, din New York Times.