Procurorii au criticat mai toate propunerile de modificare a legilor justiției promovate de PSD de la începutul acestui an, dar parcă nu au fost niciodată mai vehemenți decât în aceste zile când comisia Iordache mutilează legislația penală.

Comisia specială pentru modificarea legilor justiției a trecut la modificarea legislației penale, dar propunerile anunțate au fost criticate vehement de mai toți comentatorii. Dacă în cazul discuțiilor asupra statutului magistraților sau organizării CSM au fost și voci care au susținut unele dintre propuneri, de această dată doar politicienii promovează amendamente ale Codului de procedură penală care dau mai multe puteri infractorilor decât celor care îi anchetează.

Nu este astfel de mirare că, de această dată, principalii vizați - procurorii - au sărit ca arși și au comentat vehement împotriva modificărilor propuse, printre care se includ interzicerea condamnărilor în lipsă, a comunicărilor publice despre persoanele anchetate penal și dosarele acestora, eliminarea măsurii arestării preventive la o serie de infracțiuni, precum cele de corupție, dar și obligativitatea confruntării martorilor cu inculpații sau avertizarea celor din urmă că urmează să fie anchetați.

DNA a transmis că modificările vizate de comisia condusă de Florin Iordache va termina, practic lupta anticorupție în România, iar DIICOT - parchetul care se ocupă cu anchetarea faptelor de crimă organizată și terorism - a anunțat că cele 1.200 de dosare anti-drog pe care le administrează lunar vor fi blocate din prima secundă de aplicare a legii.

Dar la reacțiile instituționale s-au adăugat o mulțime de postări pe conturile private de social media ale unor procurori, care au oferit exemple concrete de situații în care pedepsirea infractorilor ar fi, în cel mai bun caz, extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă, după introducerea legislației modificate.

De la Bruxelles, unde participă la ultima reuniune din acest an a Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a fost, poate surprinzător, chiar mai temperat decât în declarațiile din ultima vreme despre modificarea legilor justiției. Iohannis a spus că schimbările i se par „prea ample și făcute la prea mare viteză”. Întrebat dacă va lua măsuri în acest sens, președintele a răspuns: „Cu siguranță, o să avem mai multe discuții pe această temă”.

La ritmul în care se mișcă parlamentarii coaliției PSD-ALDE și aliații lor de la UDMR, e greu, însă, de crezut că va rămâne mult timp pentru discuții. Parlamentarii par deciși să își „desăvârșească” opera până la sfârșitul anului.

În alte știri: ministrul fondurilor europene își menține optimismul: România va încheia al treilea an al exercițiului financiar 2014-2020 cu o rată de absorbție a fondurilor UE de 5%, considerabil mai puțin decât cele 9 prcente de care încă se vorbea în vară. Producătorii de carne de kebab pot folosi fosfați pentru a menține prospețimea produsului a decis, la limită, Parlamentul European. #PE

După micii cu bicarbonat, ar fi fost aiurea să nu putem mânca shaorme fără fosfați în UE, nu-i așa? 

Recomandarea de lectură: de ce contează atât de mult decizia americanilor de a renunța la neutralitatea internetului, un material The Verge.