Reciclare
Aflați în pană de idei, politicienii români au început să recicleze idei mai vechi.
Aflați tot mai des în criză de idei, politicienii români aplică rețete din trecut, dar rezultatele nu sunt neapărat de bun augur pentru societatea românească.
După ce parlamentarii au ignorat ani buni inițiativa „Fără penali în funcții publice”, șeful PSD s-a gândit că ar fi bun un referendum. Inițiativa, care a atras peste un milion de semnături, propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.
Până se va ajunge însă la modificarea Constituției pe calea referendumului, deputații au adoptat o altă lege, dacă tot erau la acest capitol. Aceasta interzice persoanelor condamnate penal definitiv să candideze la alegerile prezidențiale din România.
Dacă tot vorbim de ciorbe reîncălzite, avem și situația „specialistului” în energie Iulian Iancu, mereu implicat în legiferarea energiei, considerat însă chiar de proprii colegi de partid „omul Gazprom”. Dar, dacă în urmă cu ceva mai mult de doi ani, Klaus Iohannis nu îl vedea potrivit ca ministru, coaliția păstorită de el îl vrea acum în conducerea agenției care reglementează piața de energie.
O piață care devine tot mai fierbinte, în contextul războiului din vecini, cu schimbări majore pe zona de gaze și energie electrică, dar și cu investiții importante „pe țeavă”.
Dar guvernanții sunt mai interesați de „reforma” serviciilor secrete, decât de promovarea unor interese dubioase la cel mai înalt nivel al instituțiilor statului. Se miră cineva că Marcel Ciolacu este de aceeași părere cu Klaus Iohannis în privința legilor vizând serviciile secrete?
Și dacă tot vorbim de militarizarea statului, retragerea titlurilor de doctor, chiar și în cazul unor plagiate nesimțite, devine o misiune aproape imposibilă, simplificând astfel viața fabricilor de diplome de la școlile doctorale militare și de securitate.
În acest timp, probleme cu impact semnificativ în societate sunt lăsate de izbeliște. Dar România tratează problema consumului de droguri cu pliante, iar președintele Klaus Iohannis o vede ca fiind un „exces”.
Recomandarea zilei: The bad vibes economy